Alcoolul - chimie

Trimis la data: 2013-01-21
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 7.86 / 10
Downloads: 1
Autor: fluturisiceara
Dimensiune: 118kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In chimie, alcool este orice compus organic hidroxilici cu grupa functionala hidroxil (-OH) care este legata de un atom de corbon saturat, in starea de hibridizare spA. Grupa hidroxil poate fi legata de o catena saturata, din partea saturata a catenei unei alchene, sau de catena laterala a unei hidrocarburi aromatice. Formula generala pentru un alcool simplu, aciclic, este CnH2n+1OH.
In limbajul curent, termenul de alcool se refera aproape intotdeauna la etanol, cunoscut si ca alcool de cereale, si deseori la orice bautura care contine etanol (vezi bautura alcoolica). Acest sens sta la baza termenului de alcoolism (dependenta de alcool). Retinerea de a nu consuma alccol (abstinenta), iar legea din SUA din anii 1900 de interzicere a consumului de alcool (prohibitie). Ca medicament, etanolul este cunoscut ca avand un efect depresiv, care scade acuitatea reflexelor sistemului nervos central.

Alte forme de alcool sunt de obicei denumite cu un adjectiv de rigoare, precum alcool izopropilic sau prin sufixul -ol, ca in izopropanol.
Cuvantul dateaza din secolul XVI, cand a fost folosit pentru se denumi orice substanta la care se ajungea prin sublimare. Acesta deriva din termenul latin medieval alcool ("pudra de stibiu"), originar dinaraba al-kua"ul ل, care este de asemenea sursa termenului kohl si legat de radacina k-a"-l, atestata in cuvantul arab pentru machiaj.

Structura
Grupa functionala a unui alcool este grupa hidroxil legata de un atom de carbon hibridizat sp3. Astfel se poate spune ca alcoolii sunt derivati ai apei, cu o grupare alchil inlocuind un hidrogen. Daca o grupare aril este prezenta in locul uneia alchil, compusul se numeste fenol. De asemenea, daca grupa hidroxil este legata de un carbon hibridizat sp2 dintr-o grupa alchenil, compusul de numeste enol. Oxigenul dintr-un alcool face un unghi de aproximativ 109º (c.f. 104,5º in apa) si doua perechi de electroni libere. Legatura O-H din metanol (CH3OH) are o lungime de aproximativ 96 picometri.

Alcooli primari, secundari si tertiari
Exista trei mari categorii de alcooli- 'primari' (1º), 'secundari' (2º) si 'tertiari' (3º), bazate pe numarul de carboni de care este legat carbonul C-OH (evidentiat cu rosu). Metanolul este cel mai simplu alcool primar. Cel mai simplu alcool secundar este izopropanol (propan-2-ol) si cel mai simplu alcool tertiar este tert-butanol (2-metilpropan-2-ol).

Alcooli saturati, nesaturati si aromatici
Dupa natura radicalilor de care se leaga grupa functionala hidroxil, alcooli pot fi saturati (proveniti de la alcani), nesaturati (proveniti de la alchene sau alchine) sau aromatici (proveniti de la arene).

Metanol si etanol
Cei mai simpli si cei mai folositi alcooli sunt metanolul si etanolul (numele comune sunt alcool metilic si alcool etilic), care au structurile de mai sus.Metanolul se obtinea in trecut prin distilarea lemnului, de aceea se numea "alcool de lemn". In prezent, este o substanta chimica la indemana oricui, care se produce prin reactia la presiune a monoxidului de carbon cu hidrogenul. In limbajul colocvial, termenul de "alcool" denumeste deseori etanolul sau "alcool de cereale". Spirtul metilat, numit si "spirt medicinal", este o forma de etanol devenit necomestibil prin adaugarea de metanol si coloranti de regula albastru de metil. Pe langa utilizarea principala in bauturile alcoolice, etanolul este folosit (desi foarte bine controlat) drept solvent industrial si materie prima.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.