Alcoolul - proces literar (sceneta)

Trimis la data: 2007-05-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.81 / 10
Downloads: 1527
Autor: Silviu Avram
Dimensiune: 9kb
Voturi: 80
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Greierul- incepe sedinta, intra judecatorul, procurorul, asesorii. Asistenta se ridica in picioare. Greierul- onorata instanta, toti martorii sunt prezenti. Procedura completa. Procesul intentat impotriva “ALCOOLULUI” se poate judeca. Judecatorul- Sa dam citire actului de acuzare. Procurorul- “Alcoolul” a fost trimis in judecata pentru relele pe care le-a pricinuit si le pricinuieste inca oamenilor, medical si moral, devenind, realmente, un pericol social la toate varstele. Provoaca boli grave, de cele mai multe ori incurabile
... La…..volan provoaca zilnic victime in randul copiilor, tinerilor, adultilor si batranilor. La originea multor scandaluri, violuri, omucideri, spargeri si furturi din avutul public si privat se afla “ALCOOLUL”. Este un factor de degradare morala, familiala si sociala. Acestea sunt, in linii mari, motivele pentru care a fost trimis in judecata.

Judecatorul- Recunosti acuzatiile ce ti se aduc si pentru care te afli in proces?

Alcoolul- Da, recunosc.

Judecatorul- Ai totusi vreo obiectie la actul de acuzare?

Alcoolul- Am, desigur si instanta trebuie sa tina cont de ele. Indiferent in ce categorie de bauturi ma aflu, nu pricinuiesc daune oamenilor cumpatati, care stiu sa se stapaneasca sis a se opreasca. Nu sunt agresiv, cum se spune, agresivi devin cei ce ma consuma in cantitati in cantitati mari .

Eu sunt tare doar in fata oamenilor slabi. Numai pe acestia ii bag pe…..sub mese sau ii opresc cu masina in….pom. Adesea mi se spune ca sunt un salbatic. Eu, salbatic? Salbatici sunt cei care nu stiu sa bea. Mai mult, in cantitati mici, sunt un factor favorizant pentru sanatate, inviorez oamenii, le dau mai multa voie buna, incheg prietenii, stimulez pe creatorii de arta, nu lipsesc de pe mesele gospodarilor, de la ceremonii si protocoale. Atunci, cum pot fi un agresiv, un salbatic, un pericol social !?

Greierul- Sa pofteasca primul martor.

Martor1- Da. Consider ca cele mentionate in actul de acuzare sunt adevarate. Zilnic vedem pe strazi oameni rapusi de “Alcool”, fie ca merg pe….7 carari, fie ca sunt trantiti la pamant, pe peluze, ori in parcuri. Deunazi, m-a intrebat unul: “Nu stii….unde….stau….eu?” ,“Stiu i-am raspuns . O iei pe…..prima la dreapta”. Si-a luat-o, pe prima la stanga. Cunosc bine familii destramate si copii abandonati, tot din cauza “alcoolului”. Am vazut oamenii cu simturile denaturate si oamenii care au devenit neoameni.

Greierul- Al doilea martor.

Martor2- Ca cele relatate in actul acuzarii sunt adevarate, o dovedesc si emisiunile “Reflectii rutiere” prin care ni se prezinta ca, la volan “ALCOOLUL” face zilnic victime. In sprijinul acuzarii aducem si alte dovezi, mentionate in presa, in unele emisiuni de radio si TV, prin care se prezinta cititorilor si ascultatorilor numeroase cazuri de degradare morala si sociala, cazuri cand prietenii, frati, tati se omoara intre ei, si asta tot din cauza “ALCOOLULUI”.

Greierul- Rog sa pofteasca la bara cel de-al 3-lea martor.

Martor3- Din pacate am simtit prezenta “Alcoolului” si in incinta liceului, in perimetrul cantinei si internatului. Angajati ai scolii, cu sarcini educative, in orice, post, sunt rapusi de “ALCOOL”. Da, i-am simtit prezenta si printre elevii de la internat, lumea mai cu seama cand vin de acasa. Cunosc bine cazuri cand, profitand de slabiciunea unor elevi, “ALCOOLUL” i-a ametit de-abinelea spre rusinea lor.

Judecatorul- Nemaifiind obiectii si interventii, consider cererea judecatoreasca terminate si dau cuvantul partilor, pentru dezbaterea de fond.

Acuzarea(Procurorul)- am trimis in judecata “ALCOOLUL” pentru atentat la sanatatea oamenilor si la viata lor, pentru degradare morala si pentru pericolul social pe care il prezinta. Afuristul de drog da la inceput, in cantitati mici, o senzatie de bine, te face mai puternic, mai curajos, te inspira, te inveseleste, dar, in perversitatea sa, dupa ce inofensiv te-a atras, te loveste la modul cel mai agresiv.

Te face sa depinzi de el, sa bei din ce in ce mai mult, sa-ti modifici personalitatea, sa incetezi de a fi tu insuti. Consumul zilnic provoaca boli hepatice, gastrice, altereaza nervii periferici cu dureri in membrele inferioare si tulburari de mers. Are efect daunator in hipertensiune, maladii coronariene, cerebro-vasculare si bronsita.

Desi este total contraindicat, ataca cu mai multa agresivitate pe bolnavii de ciroza, de astenie, de ulcer si de afectiuni reumatismale de tip inflamator. Reprezinta un factor de degradare morala si sociala si pentru toate acestea, cerem, onorata instanta, sa fie aspru pedepsit.

Judecatorul- Are cuvantul apararea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.