Alda Fortini - Maria Tinto

Trimis la data: 2013-09-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Maria Tinto, nascuta la Succivo ( Caserta ), mic centru din sesul indepartat, in spatele lui cu numeroase publicatii si colaborari in pagini culturale din diverse reviste, saptamanale si bilunare, si-a adjudecat recent titlul de Castigator Absolut in cadrul concursului narativ si de poesie Inediti 2006, creat de " Cei fara nume" pentru anul curent.
Castiga, intr-adevar, sectia poesie din aceasta prima editie a premiului cu colectia sa poetica " Emotii care se tumefiaza", care va fi editata sub grija Asociatiei in urmatoarele luni .
Alda Fortini: Am vrut sa va intalnesc si sa va cunosc mai bine. " Cum s-a nascut interesul si pasiunea dumneavoastra pentru scriere?".
Maria Tinto: Tot ceea ce simt se traduce in poezie. Cred ca poezia e in sufletul fiecaruia dintre noi, dar nimeni nu este invatat cum sa o exteriorizeze, ar trebui sa fie materie scolara pentru ca este contactul direct cu noi insine care ne fac protagonistii existentei noastre. Pentru a scrie trebuie plecat de la propria bibliografie, de la sine, din punct de vedere personal pentru a sti privi lucrurile si a face poezie onesta. Este un fel de atentie a lumii care ne inconjoara, fara sa facem abstractie de senzatiile si de emotiile trairii noastre. Simtul si gandul calatoresc impreuna, unite precum doi amanti, uniti de ritmul care scandeaza versul. Eu, poetul, nu creez poezia, ascult si transcriu. Pentru ca poezia e viata. Exista in sunete, culori, voci, mirosuri, in tot ceea ce tranverseaza sufletul nostru creind emotii. in mod sigur nu fac altceva decat " sa privesc si sa ascult" ; sau sa fiu atenta. Scrierea, a scrie, lectura, a citi ... pasul pana la carte este scurt, foarte scurt!
Alda Fortini: Dumneavoastra cititi ? Daca da, ce anume? Considerati important pentru tinerii din ziua de azi, lectura? De ce? Si copiii? Credeti ca ei, copiii, ar trebui sa se alature majoritatea spre obiectul cartii sau nu?
Maria Tinto: A citi este fundamental, este esenta noastra, deci este un proces lent care, in timp, construieste schela a ceea ce suntem noi insine. Lectura ne ajuta sa gandim, sa transformam gandurile in imagini si imaginile in cuvinte, lectura este o frumoasa impodobire de evenimente care infloreste in mintea noastra. Imi place sa citesc tot ceea ce ma ajuta sa gandesc, sa desfac acele noduri din gandire care se chinuiesc adesea in mintea mea, sa luminez acele zone intunecate din inima mea in care lumina nu vrea sa intre. Copiii ar trebui educati spre lectura, mai ales pentru ca contactul cu cartea trebuie sa devina o necesitate, as spune un obicei si apoi, incetul cu incetul, o deosebita placere. Cuvantul prinde forma pe hartie, precum o samanta, dar pentru a incolti are nevoie de ochiul atent al cititorului care cu interesul sau o hraneste. Tinerii citesc putin pentru ca imaginile si zgomotele sunt inlocuite in lectura si in cuvinte. Si aceasta duce inevitabil la indepartarea de ei insisi. Scrii altceva? Poti anticipa ceva - o idee, o tema care vrei sa o tratezi, ... locurile cartii, ... animalele, lucrurile, personajele cattii ... ?

...A scrie pentru mine este o necesitate, as scrie intotdeauna ... chiar si pe pielea mea. Scriu o istorisire care este si poezie si naratiune, unde nu sunt granite intre una si cealalta, dar amandoua participa la curgerea intensa si cruda a emotiilor iubirii. Este o istorisire a zilelor noastre unde personajele se simt putin ratacite si confuze de o realitate care nu reuseste sa-i inteleaga si care, intr-un fel depaseste nevoia lor de iubire, transformandu-i in circuitele telematice ale comunicatiei... .

Ce anume se asteapta de a ceea ce se citeste? Lecturile mele trebuie mai ales sa ma pasioneze si sa stimuleze in mine un anume interes de a nu acorda oprire in lectura. As vrea sa citesc cartea dezvaluirii ... acele pagini prin care istoria omului si misterele inimii sale se pot lamuri pentru a face lumina pe ceea ce asteptam intr-adevar de la viata. Este cartea adevarului. Cred ca, inca, nu a fost scrisa. Opera sa va deveni un e-book sau o " carte electronica". Alda Fortini: Cum vedeti acest tip de publicatie? Ati mai auzit vorbind despre aceasta inainte? Ati citit alte e-book-uri?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.