Alecu Russo

Trimis la data: 2005-12-04
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 2760
Autor: Roxana
Dimensiune: 8kb
Voturi: 244
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
S-a născut la 17 martie 1819 la Chişinău.Poet,prozator şi eseist.A făcut studii în Elveţia şi la Viena. După ce s-a întors în ţară,la 1838,a petrecut cîtva timp la o moşie părintească şi mai tîrziu,la 1843,îl găsim ca judecător la Patra-Neamţ.
Un moment l-a ispitit teatrul,scriind două comedii:Jicnicerul Vadră sau Provincialul la Teatrul Naţional ,Băcălia ambiţioasă cea dintîi,care nu ni s-a păstrat,ca şi cealaltă,a fost reprezentată la teatrul din Iaşi în 1846 şi pentru că cuprindea unele pasaje care sugerase pe cei de sus a avut ca urmare surghiunirea lui la Mănăstirea Soveja.

Luînd parte la mişcarea din 1848,trebui să se refugieze şi el în Bucovina.De acolo,trecu în Ardeal,să vadă desfăşurarea evenimentelor, dar,urmărit de unguri,fu arestat şi închis în Cluj,iar după ce fu lăsat liber, se îndreptă spre Bucureşti,de unde decepţiile revoluţiei în siliră să-şi continue exilul,luînd drumul spre Paris.

La întoarcerea în Moldova,după doi ani,se hotărî să practice avocatura şi mai tîrziu i se încrendiţă cîteva funcţiuni,pentru care nu pare să fi simţit deosebită atragere,cu firea lui de visător,nesupunîndu-se încătuşărilor.Cum fusese alături de cei care pregătiseră Revoluţia de la 1848,îl găsim şi printre aceia care luptau pentru ideea Unirii.

Dintre scriile sale- parte din ele tipărite cît a trăit în Romînia literară ,Zimbrul altele păstrate la Academie şi publicate după moartea lui – aceea tocmai care arată rarele lui însuşiri,Cîntarea Rominiei,a avut soarta să fie mult timp înconjurată de mister.Autorul ei adevărat s-a crezut de cai mai mulţi că ar fi Bălcescu,cu toate că unele mărturii excludeau această atribuire.

Cînd s-a publicat întîia oară Cîntarea Romîniei în Romînia literară,găsim într-adevăr acolo numele lui Bălcescu,dar fără să reiasă că el ar fi scris-o;dînsul spunea în cîteva rînduri care o predau că ar fi găsit-o la o mănăstire şi ar fi fost scrisă de vreun călugăr.S-a presupus de aici că Bălcescu ar fi ţinut să ascundă paternitatea lui asupra poemului în proză,părere pe care şi-a însuşit-o şi I.Ghica,cu toate că se exprima cam vag cînd admitea că nu era exclus ca Bălcescu să fi colaborat cu Russo,la prelucrarea manuscrisului descoperit de cel din întîi.

Asemenea presupuniri sunt înlăturate de o parte de tipărirea a doua oară şi de data aceasta chiar cu numele lui Russo,a Cîntării Romîniei la 1855,în Romînia literară;de altă parte de afirmaţiile categorice în mai multe rînduri ale lui V.Alecsandri că lui Russo i se datoreşte Cîntarea Romîniei.

Mărturii hotărîtoare care artă că Russo este autorul Cîntării Romîniei şi ne lămuresc asupra împrejurărilor în care a fost tipărită:scrisă în franţuzeşte de dînsul a fost tradusă de Bălcescu ca să apară în Romînia viitoare,pe urmă a tradus-o însuşi Russo,dîndu-ne textul din Romînia literară.

Poemul în proză al lui Russo e ca un cîntec de slăvire a ţării noastre şi de îmbărbătare după zile de restrişte.Se înşiră în el descrieri senine şi altele întunecate,sunt reînviate episoade din trecutul nostru,răsună chemări de înţelegere a vremii nouă în ritmuri cînd sprintene cînd grave de efuziuni lirice ori de viziune epică.

Cîntarea României căreia aşa cum s-a spus pe drept,doar versurile îi lipsesc pentru a fi adevărată poezie,este o prezentare alegorică a monumentelor de seamă din istoria poporului nostru.

Sciitorul începe Cîntarea Romîniei adresîndu-se patrei sale, personificată într-o fiinţă de o mare frumuseţe,dar copleşită de suferinţă.Însufleţit de dragoste pentru ţara sa,Russo descrie măreţia priveştilor şi bogăţia plaiurilor patriei,punîmdu-le mereu în contrast cu tristeţea în care se zbate ţara întragă.În felul acesta scriitorul caută să atragă luarea-aminte că patria lui nu este fericită că în ea suferinţele poprului sunt multe şi adînci.Diferite imagini poetice sugerează deci tragicele realităţi care au dus la revoluţia din1848.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.