Aleea Plantelor in zori de zi - 1894 Stanislaw Wyspianski

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acest tablou este cunoscut si sub numele de * Wawel dimineata devreme* este unul dintre putinele tablouri in ulei a marelui pictor Wyspianski.Acest tablou reprezinta locuri obisnuite, comune, traseul pe care fiecare om il face printr-un oras... dar poate reprezenta si "un loc magic".Este reprezentata o alee pustie pe margini copaci ce duc in acelasi loc catre - picioarele castelului-. Castelul se vede in indepartare destul de putin datorita cetei care acopera intreg tinutul iar in mijlocul strazii ce duce la castel se afla un felinar, ce abia mai lumineaza datorita faptului ca noaptea abia a trecut si totul incepe sa se lumineze.
Perspectiva spatiului jalonat de sirul de copacii si de zidul inchisorii Sf.Mihail atrage privirile spre toata profunzimea tabloului . Desi in acest tablou nu apar personaje cea ce il fac, mult mai interesant, domina lumea Wawelul o simpla inchisoare ce poate reprezenta un castel de basm , un fel de fortareata, un loc unde nu poti ajunge prea usor.Coloristica tabloului este stinsa , autorul acestuia a folosit intens gri-argintiul.Ambianta acestui tablou este trista ,astfel este marit sentimentul de nostalgie, o adevarata atmosfera a linistii si a singuratatii .

Acest sentiment de nostalgie este reprezentat si de lipsa personajelor nuantand peisajul trist al copacilor, ce poate fii inlocuit cu personajele la fel de nostalgice cum apar si copacii.Acest tablou nu a fost singurul care m-a impresionat un alt tablou ce totusi are legatura cu Aleea Plantelor in zori de zi numai ca este reprezentat in diverse momente ale zilei cum ar fi noaptea reprezentat prin tabloul cu numele MOMAI.

De data aceasta sunt prezente si personajele,Copacii din tabloul precedent despart scena in care oamenii foarte misteriosi asteapta in fata baltilor de apa sa se petreaca ceva... probabil si acel lucru misterios.In acest tablou apar doua lumini una reprezinta misterul oamenilor luminat putin care asteapta in intuneric, iar cea de-a doua lumina poate reprezenta melancolia si frica copacilor de a nu li se intampla ceva acelor mici vietati ,acea luminita de la capatul tunelului care ajuta spre iesirea din orice incurcatura.Diferenta dintre primul tablou si cel de-al doilea ar putea fi moartea naturii si a tot ce reprezinta viata fiind reprezentat de intunericul noptii in tabloul Momai.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.