Alegerea instrumentelor necesare activitatii

Trimis la data: 2012-07-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mesaros sorina Dimensiune: 183kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Persoanele fizice au calitatea de comerciant daca savarsesc fapte de comert cu caracter profesional. Ele au calitatea de comerciant atat in ipoteza cand savarsesc acte de comert cu caracter profesional in mod independent, cat si atunci cand realizeaza aceasta activitate in cadrul unei asociatii familiale. Inainte de inceperea comertului, sa ceara inmatricularea in Registrul Comertului, iar in cursul exercitarii si la incetarea comertului sa ceara inscrierea in acelasi registru a mentiunilor privind actele a caror inregistrare este prevazuta de lege.
Registrul Comertului este un document public, asigurand publicitatea activitatii comerciantilor cu scopul protejarii intereselor comerciantilor dar, mai cu seama, a tertelor persoane.

Termenul de "societate" in acceptiunea juridica desemneaza o asociere intre mai multe persoane, fizice sau juridice, care cad de acord sa puna in comun anumite bunuri pentru a desfasura o activitate lucrativa si a imparti profitul obtinut.Societatea comerciala, cu principiile ei atribuite, apare in evul mediu, in republicile italiene Florenta, Genova si Venetia, unde comertul maritim si terestru a cunoscut o puternica inflorire la inceputul secolului al XII - lea.

Dezvoltarea comunitatilor urbane a condus la aparitia unor corporatii ale negustorilor, conduse de ,,consuli", cu atributii judecatoresti si aparatori ai comertutui si corporatiei. Ea a fost reglementata pentru prima oara in Ordonanta lui Ludovic al XlV-lea, privind comertul terestru din 1673.Referindu-ne la perioada moderna, este de semnalat faptul ca prima reglementare sistematica si cuprinzatoare a societatilor comerciale o reprezinta Codul Comercial francez din 1807.

In ce priveste reglementarea societatilor comerciale in tara noastra, este de remarcat ca primele dispozitii referitoare la activitatea comerciala au fost cuprinse in Codul Calimachi al Moldovei si Codul Caragea al Munteniei, ambele in anul 1817. Tradus in romaneste, Codul Comercial francez avea sa devina, in anul 1840, cel dintai cod comercial al Munteniei, iar din 1863 a fost extins si in Moldova.

Societatile comerciale capata o reglementare ampla, distincta de cea a societatilor civile prevazute de Codul civil, prin Codul Comercial de la 1887, in vigoare, cu modificarile survenite ulterior, si astazi.
Pentru a dobandi calitatea de comerciant, societatea comerciala trebuie sa se constituie cu respectarea conditiilor prevazute de lege in acest sens.Printr-o exprimare plastica, persoanele fizice "devin comercianti", in timp ce "societatile comerciale se nasc comercianti."

In calitatea sa de comerciant, societatea comerciala are toate obligatiile profesionale prevazute de lege pentru comercianti.
Momentul dobandirii calitatii de comerciant difera, in functie de natura societatii comerciale. Astfel, societatile in nume colectiv si societatile in comandita simpla se constituie prin contract de societate incheiat in forma autentica si inainte de a incepe activitatea comerciala trebuie sa ceara inscrierea in Registrul Comertului.

Dobandirea personalitatii juridice se face prin inmatricularea dispusa de judecator, conform art. 4 alin. 3 din Legea nr. 31/1990.
In privinta societatilor comerciale, Codul Comercial se multumeste sa precizeze ca ele au calitatea de comerciant. Intr-adevar, prin insusi obiectul lor comercial, societatile comerciale sunt recunoscute in calitate de comerciant. Dobandirea personalitatii juridice de catre societatile comerciale este conditionata de intrunirea urmatoarelor elemente constitutive.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.