Alelopatie

Trimis la data: 2015-01-26
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anna botnarenco
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alelopatia nu este altceva decat un domeniu al biochimiei ecologice care studiaza interrelatiile dintre plante prin intermediul mesajelor (semnalelor) chimice (Neamtu, 1983). Efectele alelopatice se produc intre specii diferite de plante, dar si intre indivizii din cadrul aceleasi specii. Compusii chimici care iau parte la interactiunile biochimice dintre plante poarta denumirea generala de substante alelopatice. Ei sunt compusi secundari ai plantelor, cu masa moleculara mica, prezenti in diferite organe ale multor specii vegetale cum sunt frunzele, florile, fructele si semintele, dar si in tulpini si in radacini, mai ales a celor perene (Miro si colab., 1998; Delachiave, 1999).
Acesti produsi alelochimici nu au rol in procesele metabolice primare, esentiale pentru supravietuirea plantelor, si sunt produsi ca si consecinte ale cailor metabolice primare. In contrast cu metabolismul primar, care cuprinde mai multe sute de compusi moleculari, cu greutate scazuta, se cunosc zeci de mii de produsi secundari de metabolism, caracteristici speciilor vegetale, dar numai un numar limitat dintre acestea sunt implicati in procesele alelochimice (Rice, 1984), cel putin la actualul nivel al cunostintelor.

Efectele alelopatice sunt produse de substantele chimice desorbite in mediul exterior de catre unele specii de plante.Intre compusii alelochimici predominaalcaloizii, fenolii, terpenoizii si glicozidele. Majoritatea substantelor alelochimice se gasesc, initial, in corpul plantelor, sub o forma inactiva. In urma unor transformari ulterioare (hidroliza, oxidoreducere, metilare sau demetilare, etc.) sunt generati produsi noi, cu proprietati alelopatice aparte (Whittaker, Feny, 1971, citati de Neamtu, 1983).

Compusii alelopatici afecteaza diviziunea celulara a plantelor concurente, activitatea fitohormonilor, eficienta functionala a cloroplastelor si a mitocondriilor, dinamica enzimatica, functiile biomembranelor, relatia planta-apa si diferite alte procese ale plantelor (Calera si colab., 1995; Einhellig, 1995, 1999; Blum si colab., 1999; Reigosa, si colab., 1999; Macias si colab., 1999). Alte aspecte importante ale alelopatiei, in afara de producerea si eliberarea in mediu, a unor compusi fitotoxici pentru unele specii vegetale, vizeaza absorbtia si translocatia substantelor alelochimice in organismul receptor (Ferreira si Aquila, 2000).

Fenomenul alelopatiei a existat de mii de ani, dar cercetare stiintificaintensiva, de recunoastere si intelegere a alelopatiei, se face doar de cateva decenii. Ideea influentei exercitate de catre unele substante chimice eliberate in mediu de catre anumite organisme, asupra altor organisme vecine, a fost emisa in 7anul 1832 de catre De Condolle (Harborne, 1977). De Condolle a ajuns la concluzia ca, toate plantele secreta prin radacini anumite substante care pot sastimuleze sau sa inhibe cresterea altor plante.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.