Aleodor imparat - basm

Trimis la data: 2006-12-19
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.53 / 10
Downloads: 3833
Autor: Cornelia Stan
Dimensiune: 8kb
Voturi: 197
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aleodor imparat este un basm prelucrat de Petre Ispirescu si inclus in volumul ,,Legendele sau basmele romanilor(I,II’’aparut intre anii 1872-1822). Aleodor imparat este un basm popular;aparţinând literaturii populare,are ca trasaturi:caracterul oral(a fost transmis prin viu grai),caracterul colectiv(au contribuit mai multe persoane la crearea lui),anonim(nu se cunoaşte autorul),caracter expresiv(apar expresii populare).
Aleodor Imparat basmul este o naraţiune in proza ,in care se povestesc intamplari cu personaje imaginare,simbolice,reprezentând binele si răul,intr-o lupta permanenta pentru triumful binelui si al dreptăţii.

Un imparat ajunse la batranete si nu avea copii.Era foarte supărat dar,intr-un târziu,Dumnezeu ii da un copilaş,botezat Aleodor(pe care îl boteza in prezenta unor oameni aleşi,care au venit din cele patru colturi ale lumii).Pe zi ce trecea băiatul se făcea mai frumos,mai isteţ si mai priceput.

Fiind aproape de moarte,împăratul ii da ultimul sfat:sa nu calce pe moşia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop,pentru ca nu va scăpa nepedepsit.(expoziţiunea).

După moartea împăratului,Aleodor Imparat a stăpânit cu multa înţelepciune tara,dar intr-o zi,a călcat pe pământurile pocitaniei,iar aceasta i-a cerut in schimbul vieţii pe fata lui Verde imparat.(intriga).

Mergând spre imparatia acestuia,Aleodor Imparat zăreşte o ştiuca pe malul unei ape (voia sa o mănânce).Ea îl ruga sa o lase in pace si atunci când va avea nevoie de ajutor,aceasta îl va ajuta.O lasa in pace,iar ea ii dădu un solzişor fermecat. Mai merse puţin si văzu un corb cu aripa rupta,pe care voia sa îl vâneze. Corbul îl ruga sa nu îl vâneze si sa ii lege aripa. Aleodor Imparat aşa făcu si a primit o peniţa din aripa corbului.A mai mers puţin si era cat pe ce sa calce un tăune. Îl ruga sa ii cruţe viata si când va avea nevoie de el îl va ajuta .Taunele i-a dat un pufuleţ,din aripa sa.

Ajungând la curtea lui Verde Imparat,el aşteaptă doua zile,iar in a treia zi este infatisat in fata împăratului,care ii spune ca trebuie sa treacă trei probe la rând si daca fata îl găseşte,i se taie capul. Aleodor se ascunse cu ajutorul noilor săi prieteni,dar fata l-a găsit in primele doua zile.Transformandu-se intr-o lindina,in ceea de-a treia zi,fata nu l-a mai găsit si s-a lăsat învinsa.(desfăşurarea acţiunii).
Băiatul o duce pe aceasta la pocitania pamantului,dar fata îl respinge si de ciuda pocitania plesneşte .(punctul culminant).

Aleodor isi întinse imparatia si peste moşia lui Jumatate- de- om- calare- pe- jumatate- de- iepure- schiop,se casatori cu fata lui Verde,iar el stăpâni pana la adânci batraneti,spre bucuria oamenilor.(Deznodământul). Aleodor este un personaj principal,deoarece apare in toate momentele subiectului.

Este caracterizat direct de autor,dar si indirect prin faptele, gândurile,ideile si sentimentele sale,relaţia cu ceilalţi. Este isteţ,deoarece conducea tara ca un om matur. ,,Are calităţile unui făt-frumos’’, ,,mult e nuruliu si dragalas ‚’, ,,nu e prost ca ceilalţi’’, ,,boiul lui arata a fi ceva mai deosebit’’.

Era respectuos,deoarece încearcă sa nu încalce sfatul tatălui sau. Era bun,deoarece ajuta ştiuca,corbul si taunele si era curajos pentru ca era hotărât sa înfrunte pocitania.

Un alt element specific basmului este apartenenţa personajelor la doua registre diferite. Realitate:imparatul.Aleodor,fata lui Verde imparat.Fictiune:pocitania,ştiuca,corbul,taunele. Sunt conturate doua categorii de forte:fortele binelui,din care fac parte împăratul, Aleodor,ştiuca,taunele,corbul,fata de imparat,Verde imparat si forţele răului,unde îl putem încadra pe Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop.

Latura dominanta este cea supranaturala. Existenta celor doua tărâmuri si trecerea de pe un taram pe altul. Prezenta cifrei magice este o alta caracteristica a basmului. In basmul ,,Aleodor Imparat’’fiind vorba de cifra trei :,,botezul a durat trei zile si trei nopti’’, ,,intalneste trei prieteni’’, ,,este supus la trei probe’’.

Apare lupta dintre bine si rău.
Cultiva optimismul având un final fericit,cu victoria binelui.
Are valenţe educative ,arătând ca binele invinge întotdeauna răul.
Naratorul este omniscient,deoarece povesteşte la persoana a treia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.