Alexandr Sergheevici Puskin

Trimis la data: 2009-11-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.11 / 10
Downloads: 0
Autor: Purcarea Tatiana
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fara a face absolutizari de genul "cel mai mare", "foarte mare...", in fond atat de relative si adesea nu tocmai concludente in domeniul istoriei literare, nu putem sa nu recunoastem ca exista aproape in fiecare literatura personalitati de exceptie al caror rol si semnificatie depasesc cadrul unei epoci si contributia altor confrati intru scris. Un Eminescu, un Goethe sau un Shakespeare, un Dante sau un Cervantes. In istoria acestora se inscrie si Puskin din literatura rusa. De-ar fi sa-I cautam originea, ar trebui sa-l citam pe Belinski. "A scrie despre Puskin inseamna a scrie despre intreaga literatura rusa"- spusese binecunoscutul critic.

Referate similare:

Prin opera sa Puskin a adus in toate genurile si speciile literare in care s-a afirmat - ca poet, prozator, dramaturg, publicist - deschideri noi, solutii inedite, creand permisele unei rodnice dezvoltari viitoare. Literatura rusa a fost intotdeauna preocupata de aspectele si problemele sociale si politice; in ele si-a gasit izvor de meditatie si teluri de proslavit Puskin, care si-a incheiat bilantul de scriitor afirmand cu mandrie: "In veacul meu cel crancen slavit-am libertatea si mila pentru cel lovit". El a fost un Petru I in planul creatiei artistice, un pionier, un deschizator de drumuri, un fauritor indraznet.

Alexandr Sergheevici Puskin s-a nascut la Moscova in ziua de 26 mai 1799. Indeosebi dinspre tata, neamul Puskinilor daduse istoriei luptatori viteji impotriva cotropitorilor tatari, teutoni, suedezi, diplomati iscusiti, acreditati pe langa diferite curti straine. Nu mai putin cunoscuta era familia din care se tragea mama poetului, Nadeja Osipovna Hanibal. Bunicul Nadejei Osipovna fusese celebrul "arap al lui Petru cel Mare", Ibrahim Hanibal, infatisat de stranepotul sau in binecunoscutul roman cu acest titlu.

Ca in mai toate familiile de nobili din epoca respectiva, copii, Alexandr, Lev si Olga - au fost instruiti si educati mai intai acasa; la formarea lor au contribuit doua influente pedagogice, intr-un spirit foarte caracteristic pentru cultura rusa a vremii. Pe de o parte erau taranii si tarancele iobage, care aducea cu ei un suflu autentic rusesc, facandu-le cunoscute copiilor basmele si cantecele populare. Pe de alta parte erau preceptorii si guvernantele, care ii invatau limbi straine - in primul rand franceza - si au cautat sa-I deprinda cu cultura europeana.

Un moment de cotitura cu o puternica inriurire asupra dezvoltarii ulterioare a lui Puskin a insemnat frecventarea Liceului din Taraskoie Selo (astazi localitatea Puskino), resedinta inperiala de vara. Anii de liceu au marcat debutul literar al lui Puskin (1814), ca si primul sau succes rasunator in public, celebra "binecuvantare" a batranului Derjavin, care a aplaudat poezia "Amintiri din Taraskoie Selo", recitata de poetul adolescent la un examen de fine de an, prevestindu-I un viitor glorios. La data cand parasea liceul, Puskin era deja un scriitor cunoscut si apreciat, membru al cenaclului Arzamas, autor a peste 100 de poezii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.