Alexandru Lapusneanu

Trimis la data: 2014-11-03
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: corina.serban
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prima nuvela istorica din literature romana, "Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi,a aparut la 30 ianuarie 1840,in primul numar el revistei "Dacia literara".Pentru a creea aceasta nuvela,Negruzzi se inspira din cronica lui Grigore Ureche.
Tema nuvelei se refera la evocarea unui moment agitat din istoria Moldovei in timpul celei de a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul (1564-1569).
Nuvela are patru capitole,fiecare capitol avand un titlu semnificativ pentru continutul acestuia:"Daca voi nu ma vreti,eu va vreu" - semnificatia acestui citat apartin lui Lapusneanu,ca raspuns la indemnul de a renunta la tronul Moldovei,adresat lui de catre boierii veniti sa-l intampine;"Ai sa dai sama,Doamna"-reprezinta replica vaduvei unui boier ucis de Lapusneanu,amenintare adresata Doamnei Ruxandra,sotia domnitorului;"Capul lui Motoc vrem..."-se refera la cuvintele taranilor veniti la Curte sa se planga de obligarea
boierilor,de saracie, de foame, de viata lor devenita insuportabila;

"De ma voi scula,pre multi am sa popesc si eu" -cuvintele lui Alexandru Lapusneanul,aflat in agonie pe patul de suferinta,impotriva celor care-l calugarisera.Momentele subiectului:Expozitiunea: Alexandru Lapusneanul se intoarce in Moldova cu menirea de a-si recuceri scaunul Domnesc,dupa ce,cu eforturi indelungate,reusise sa-l alunge "pre rapitorul" Stefan Tomsa,care-I urmase la domnie.Lapusneanul fusese inlaturat de pe tron din cauza tradarii unor boieri,aceiasi care acum il intampina aproape de granite :vornicul Motoc,postelnicul Veverita,spatarul Spancioc si Stroici.

Acestia vor sa-l convinga sa renunte la tron,deoarece "norodul nu te vrea,nici te iubeste".Intriga: Manios,Alexandru Lapusneanul este hotarat sa se instaleze pe tron raspunzand boierilor cu siguranta :"Daca voi nu ma vreti,eu va vreu" Desfasurarea actiunii:Speriat de amenintarile lui Lapusnenul,Motoc cade in genunchi si-l roaga sa nu il pedepsesca dupa fradelegile lor,dar acesta le promite sa-l crute,ba mai mult,ii fagaduieste ca sabia sa nu se va manji cu sangelui lui.

Dupa fuga lui Tomsa,Lapusneanul se aseaza pe tronul Moldovei si trece la pedepsirea aspra a boierilor,le ia averile,iar la cea mai mica greseala "capul vinovatului se spanzura in poarta curtii (...) si el nu apuca sa putrezeasca,cand alt cap ii lua locul".Doanma Ruxandra,fiica lui Petru Rares si sotia lui Lapusneanu inspaimantata de crimele infaptuite de sotul sau,il roaga sa nu mai verse atata sange.Lapusneanul ii promite "un leac de frica".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.