Alexandru Lapusneanu - caracterizare

Trimis la data: 2013-03-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 0
Autor: alex1995
Dimensiune: 19kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Alexandru Lapusneanu" este prima nuvela istorica romantica din literatura romana, a aparut in 1840 , "Dacia literara".Surse de inspiratie:Istoria national ape care Costache Negruzii a preluato din "Letopisetul Tarii Romane", de Grigore Ureche , sriitorul a preluat evenimente di a doua domnie a lui Lapusneanu 1564-1569 . Opinia de favor a boierilor asupra domitorului dar si cateva replici, totusi scriitorul nu respecta intrutotul adevarul istoric , el a modificat unelle date ori evenimente reale in scopuri artistice "vornicul Motoc nu mai traia in momentul reveniri lui Lapusneanu in a doua domnie el fiind executat la Liov, Polonia, impreuna cu Spancioc si Stroici.
Alexandru Lapusneanu este o nuvela romantica deoarece romantismul este un current literar care cultiva afectivitatea ca raspuns la rationalismul classic.Romantismul incurajeaza amestecurilor speciilor literare, dezvaluirea unui personaj exceptional si folosirea antitezei ca procedeu stilistic .Romantismul este un current al originalitatii al evadarii in vis al straniului si al valorosului .Surse de inspiratie ale romantismului sunt istoria , folclorului si natura.

Nuvela romantica , "Alexandru Lapusneanu cu structura clasica echilibrata fiind publicata in primul nr. Al "Daciei litarare" ca model pentru ceilalti scriitori.Nuvela este inspirata din trecut , din istoria Nationala,Cronica lui Grigore Ureche . Actiunea personajelor apartin romantismului (personaje exceptionale in imprejurari exceptionale ).Accentul cade pe caracterizarea complexa a personajului principal.

Alexandru Lapusneanu este personajul principal,numele lui constituind titlul nuvelei. Este un personaj real,cu atestare istorica,infatisat in timpul celei de-a doua domnii, este personaj exceptional ,este domnitor, revenit la tron.Pe Lapusneanu il caracterizeaza cruzimea nemasurata,provenita dintr-o ura fara margini,dusa aproape la paroxism fata de boierimea tradatoare,lacoma de averi,spoliatoare a taranimii. E viclean,ipocrit,de o inteligenta diabolica,isi calca juramintele,e cinic si de un umor macabru,atunci cand ii arata doamnei Ruxandra,piramida de capete drept ''un leac de frica.''

Nu este o simpla bruta insetata de sange,ci este un monarh absolut,ce nu tolereaza opozitia boierilor.Este lucid si prevazator,cere parerea altora si isi exprima indoiala,este orgolios si darz,neabatut in hotararea sa,nu cedeaza si nu renunta usor ,de aceea respinge categoric si manios pretentia acestora de a nu intra in tara.''-Daca voi nu ma vreti,eu va vreu pe voi,si voi merge ori cu voia,ori fara voia voastra. Sa ma-ntorc? Mai degraba-si va intoarce Dunarea cursul indarapt.''Lapusneanu are o bogata experienta,incat isi da seama de adevaratele intentii ale lui Motoc,caruia i se adreseaza fara menajamente:

'' - Sa ma-ncred in voi?zise Lapusneanu,intelegand planul lui. Pesemne gandeati ca eu nu stiu zicatoarea moldoveneasca: ''Totodata este un fin psiholog care sesizeaza cu usurinta caracterul si psihologia celor din jur. Pentru el,Veverita este un opozant vechi si deschis ,Spanioc este patriotul tanar si orgolios,Stroici un copil nestiutor si necunoscator de oameni caruia ''i se pare ca toate paserile ce zboara se mananca'',iar Motoc este''invechit in rele'',deprins a se ciocoi la toti domnii,pe care i-a tradat pe rand.

Voievodul dovedeste abilitate politica,deoarece se apropie de popor ,indreptand nemultumirile acestuia catre boieri.
De aceea,gandind acest plan,el i se adreseaza lui Motoc: ''te voi cruta,caci imi esti trebuitor,ca sa ma usurezi de blestemurile norodului.''Inca de la sosirea sa''norodul pretutindene il intampina cu bucurie si nadejde,aducandu-si aminte de intaia lui domnie '',caci nu-si da seama de adevaratul caracter al domnitorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.