Alexandru Lapusneanu - momentele subiectului

Trimis la data: 2009-03-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.04 / 10
Downloads: 10056
Autor: Enciu Elena
Dimensiune: 5kb
Voturi: 302
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Momentele subiectului:Se organizeaza clasic,intr-un crescendo dramatic,urmarind regulile echilibrului si ale simetriei compozitionale.
Expozitiunea
Il prezinta pe Alexandru Lapusneanu revenit in Moldova,pentru a-si relua tronul,dupa ce l-a invins pe Stefan Tomsa.Inlaturat de la domnie prin tradarile boierilor,domnitorul este intampinat de acestia la granita,pentru a fi convins sa renunte.

Personajele secundare sunt vornicul Motoc,postelnicul Veverita,spatarul Spancioc si Stroici,cei care ii spun: “Norodul nut e vrea,nici nut e iubeste”.
Intriga :Este determinate de hotararea lui Lapusneanu de a reveni la tron,de raspunsul ferm: “Daca voi nu ma vreti,eu va vreau (…) si daca voi nu ma iubiti,eu va iubesc pre voi (…).Sa ma intoarc?Mai degraba-si intoarce Dunarea cursul indarapt”.

Se contureaza deja liniile conflictului sustinut prin confruntarea domnului feudal,autocrat cu boierii ce i se opun.Daca Motoc este lingusitor,dispus la compromise cu puterea,deci si la tradare,tinerii boieri Spancioc si Stroici raman darji,consecventi in hotararea lor de a-l infrunta pe Lapusneanu.

Desfasurarea actiunii
Acumuleaza gradat aspecte epice,fapte semnificative.Domnitorul incepe sirul razbunarilor,pedepseste, “taie” boierii,trezind ura si dorinta de razbunare.

Deznodamantul
Prezinta moartea lui Lapusneanu,otravit de Spancioc si Stroici,cu complicitatea doamnei Ruxanda si a mitropolitului Teofan.Cadrul sinistru al cetatii Hotinului,boala domnitorului redata pe un ton sobru,stilul evocator creeaza atmosfera unui final de tragedie.In “delirul frigurilor”,eroul se sinte vinovat de cruzimile savarsite si ii cere mitropolitulu sa-l calugareasca.Cand isi revine,isi pierde controlul,ii ameninta pe toti: “M-ati popit voi,dar de ma voi indrepta,pre multi am sa popesc si eu”.

Ingrozita,doamna Ruxanda accepta sfatul lui Spancioc si ii pune otrava in bautura.Scena este dura,chinurile fiintei sunt cutremuratoare: “se zvarcolea in spasmele agoniei;spume facea la gura,dintii ii scrasneau si ochii se holbasera”,pana cand “isi dete duhul in mainile calailor lui”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.