Alexandru Lapusneanul

Trimis la data: 2005-11-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 14734
Autor: Crina Grigore
Dimensiune: 15kb
Voturi: 749
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela lui Negruzzi poate fi asezata sub semnul a doua curente literare distincte si marcante: ea este clasica prin perioada in care este conceputa (secolul 19-secolul clasicismului) si romantica prin tema abordata
Sursele de inspiratie ale lui Negruzzi sunt “Letopisetul …” lui Grigore Ureche si cronica lui Miron Costin, din care culege cateva informatii. In ceea ce priveste actiunea nuvelei, se remarca si numeroase puncte divergente intre adevarul istoric si cadrul nuvelei (scriitorul modifica destinul unor personaje pentru a-i da operei un plus de dramatism): in nuvela Lapusneanul este intampinat la granita de Veverita, Motoc, Spancioc si Stroici, cand de fapt , in realitate, ei se aflau in Polonia; intalnirea dintre Alexandru L. si cei patru boieri declanseaza conflictul, constituindu-se in intriga operei; moartea lui Motoc reprezinta tot o fictiune, din aceeasi perspectiva.

Personalitatea istorica pe care extraordinara reusita literara a lui Negruzzi a scos-o definitiv din relativul anonimat al atator domni ce s-au succedat la tronul Moldovei intrupeaza, in viziunea autorului, destinul accidentat romantic, cu suisuri conjuncturale vertiginoase urmate de caderi spectaculoase (dobandirea tronului in prima domnie urmata de pierderea lui, apoi o alta ascensiune urmata de prabusirea definitiva in moarte) si, in forma excesiva, romantica, trasaturile omului epocii: setea de putere despotica si cruzimea.

In aceasta opera insusi tema este de factura istorica: evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei, in timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul (1564-1569), perioada in care luptele pentru tron insemnau varsare de sange. Moldova celei de-a doua jumatati a secolului al 16-lea devine un spatiu fictional in care guverneaza un domnitor tiran pentru care obisnuinta de a ucide (la inceput pentru a se razbuna) devine patima si placere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.