Alexandru Lapusneanul

Trimis la data: 2007-02-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 2983
Autor: Cristiana S.
Dimensiune: 15kb
Voturi: 369
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alexandru Lapusneanul - Costache Negruzzi a fost un reprezentant de seama al generatiei pasoptiste si, in multe privinte, un deschizator de drumuri in literature romana. Creatii ale autorului: Volumul “Pacatele tineretii” cuprinde o diversitate de specii si formule literare: proza memorialistica “Cum am invatat romaneste”, nuvela romantica “Zoe”, proza istorica “Aprodul Purice”, satire “Reteta”, proza epistolara “Negru pe alb”.Alexandru Lapusneanul
Alexandru Lapusneanul - 3. Incadrarea operei:
Nuvela istorica “Alexandru Lapusneanul” ocupa un loc de exceptie deoarece este prima nuvela de factura istorica din literature romana, deschizand seria scrierilor inspirate din trecut, de la “Mihnea Voda cel Rau” de Alexandru Odobescu pana la romanul istoric sadovenian.Alexandru Lapusneanul

Alexandru Lapusneanul - Nuvela apare la 30 ianuarie 1840, in primul numar al revistei “Dacia literara”, inscriindu-se intr-una dintre directiile romantice, integrate in programul “Introductie”, concept de Mihail Kogalniceanu. Acest program sustinea scriitorii sa se inspire din trecutul istoric al patriei.Alexandru Lapusneanul

Pentru crearea acestei nuvele, Negruzzi s-a inspirit, in principal, din cronicile lui Grigore Ureche, si anume din “Letopisetul Tarii Moldovei”, relatand aspecte din trecutul istoric al romanilor.

4. Definirea speciei:
Ca specie epica, nuvela este de intindere mai mare decat schita, are un singur fir narativ, urmarind un conflict unic, intre domnitor si boierii tradatori, personajele nu sunt numeroase, fiind caracterizate in functie in functie de contributia acestora la desfasurarea actiunii. Nuvela prezinta o intriga riguros construita, accentual fiind pus mai mult pe definirea protagonistului decat pe actiune.

5. Caracteristici/trasaturi ale operei:
Proza imbina realitatea istorica cu fictiunea, ilustrand tema nuvelei, a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul (1564-1569) in Tara Moldovei. De asemenea, nuvela poate fi citita si din perspective moderna, ca o parabola intre vina si pedeapsa, despre destin si damnare, despre urmarile pe care le pot avea actele unui conducator tiran.

Trasaturile istorice ale nuvelei sunt urmatoarele: sursa de inspiratie a lui Costache Negruzzi a fost cronica lui Grigore Ureche –“Letopisetul Tarii Moldovei”, a folosit personaje atestate istoric (Alexandru Lapusneanu, Ruxanda, Motoc, Stroici, Spancioc, Petru Rares, Bogdan); actiunea se petrece in Moldova secolului al Xvi-lea, ilustrand a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul;existenta ierarhiilor sociale (tarani-boieri-clerul-domnitor), conflictele sociale (intre domn si boieri, intre domnitor si Motoc) si conflictele politice (intre domnitor si Stefan Tomsa, intre Lapusneanul si Polonia); obiceiurile (ritualul de inscaunare) si vestimentatia.

In afara de datele istorice reale, in nuvela se manifesta si fictiunea: de exemplu Motoc, Spancioc si Stroici nu mai traiau in timpul celei de a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul; scena din Mitropolie, linsarea lui Motoc, precum si celelalte episoade/scene care nu respecta adevarul istoric reflecta talentul prozatorului de a transfigure realitatea prin mijloace artistice.

Structura nuvelei este de factura romantica prin violenta faptelor, acest lucru reiesind din urmatoarele caracteristici: scenele violente care starnesc groaza (cateva exemple ar fi: masacrul de la Curtea domneasca si linsarea lui Motoc de catre multime); sadismul personajului; inspiratia din istorie (dupa cum propuneau pasoptistii, cei de la “Dacia literare”); antiteza dintre Domn-Ruxanda si dintre Motoc (care esra boier tradator)- Spancioc si Stroici (erau patrioti, salvasera tara de un tiran); ilustrarea obiceiurilor si a traditiilor (biserica, inscaunarea, ospatul).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.