Alexandru Lapusneanul - caracterizare

Trimis la data: 2015-04-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: adelinavoicu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romantismul reprezinta o orientare ideologica, artistica si literara , care a marcat prima jumatate a secolului al XIX-lea in spatiul european.
Triumful romantismului in Franta este marcat de aparitia manifestului ,,Prefata" la drama ,,Cromwell" de Victor Hugo.
In ceea ce priveste literatura romana , aceasta directie estetica este promovata de scriitori pasoptisti , fiind totodata sustinuta si de articolul ,, Introductie la Dacia literara " scris de Mihail Kogalniceanu.
Romantismul romanesc cuprinde doua etape de creatie , si anume, romantismul pur, inalt , cel pe care incearca sa-l promoveze Dimitrie Bolintineanu, Costache Negruzzi, Grigore Alexandrescu si cel de tip biedermeier, specific operei lui Eminescu.
Romantismul pasoptist contine teme precum : istoria nationala, folclor, obiceiuri , natura.

Nuvela ,,Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi reprezinta prima nuvela romantica de inspiratie istorica din literatura romana, fiind publicata in perioada pasoptista, in primul numar al ,,Daciei literare".
Nuvela este o specie a genului epic, in proza, de dimensiuni medii, cu un numar redus de personaje,accentul cazand asupra evolutiei acestora.
,,Alexandru Lapusneanul" este o nuvela romantica , datorita unor trasaturi precum :

personaje exceptionale aflate in situatii exceptionale,destinul meteoric al acestora, tema de inspiratie istorica , precum si culoarea epocii in descrierile cu valoare documentara .
Costache Negruzzi alege un domnitor putin cunoscut din istoria romanilor si pentru realizarea acestuia ,se opreste ,ca sursa de inspiratie , la cronica lui Grigore Ureche.
In desfasurarea narativa, Alexandru Lapusneanul este personajul principal , personaj de factura romantica, cu atestare istorica , exceptional , aflat in situatii exceptionale.

Lapusneanul intruchipeaza pe tiranul crud si sangeros.Atitudinea si insusirile enumerate ale domnitorului , comportamentul sau, au la baza unele motivatii de ordin istoric si psihologic, iar defectele mentionate,definitorii pentru el, nu exclud unele calitati , ceea ce face din acesta un personaj complex.
Din punct de vedere istoric, scopul politicii sale era sporirea autoritatii domnitorului, prin limitarea puterii boierimii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.