Alexandru Lapusneanul - caracterizare

Trimis la data: 2009-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.02 / 10
Downloads: 18
Autor: CristinaN
Dimensiune: 8kb
Voturi: 42
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alexandru Lapusneanul este inspirat dintr-o personalitate istorica,este tipul domnitorului tiranic si este caracterizat prin mai multe modalitati :direct de catre narator si de catre alte personaje,cat si indirect prin fapte,reactii,atitudine si in relatie cu alte personaje.
Fiind un personaj romantic,calitatile si defctele sale sunt in antiteza.De fapt, calitatile lui Lapusneanul devin defecte din cauza dorintei de razbunare. Este, deci, construit prin lumini si umbre.Autorul foloseste antiteza si pentru a-l prezenta in opozitie cu alte personaje :de exemplu,cu delicata lui sotie(cruzimea-milostenia,temperamentul impulsiv-bland ;firea puternica-slaba),cu Vornicul Motoc(conflictul dintre ei este specific Evului Mediu :boier-domnitor).

La inceput este neincrezator in izbanda sa,pentru ca se teme de boieri: »eu ii cunosc pe boierii nostri caci am trait cu dansii ».Lapusneanul pretinde sa elibere tara de asupritorul Tomsa.Cand boierii ii cer sa se intoarca,Lapusneanul le raspunde categoric,printr-o comparatie absurda: »cand si-o intoarce dunarea cursul indarat ».Raspunsul lui este autentic si arata arata vointa,incapatanare.Cunoaste viclenia boierilor,stie ca de fapt ei nu- vor.a ajuns sa-i cunoasca dupa ce a fost tradat in prima domnie.Lapusneanul este impulsiv,e gata sa-i loveasca pe boieri cu buzduganul.

Naratorul zice : »radea ;muschii i se suceau in rasul acesta si ochii lui hojma clipeau »,portretul lui fizic aratand dorinta de razbunare aproape demonica si rautateaReplica autentica « voi mulgeti laptele tarii,dar au venit vremea sa va mulg si eu pre voi » este amenintatoare. Ii trimite lui tomsa un mesaj amenintator : »sa se fereasca sa nu dau peste el,de nu vrea sa fac din ciolanile lui surle si din pelea lui captuseala dobelor mele ».Aceste vorbe nu sunt metafore,ele au sense propriu,anticipand cruzimea.

Este inteligent si intelept pentru ca isi da seama de adevaratele lor intentii.de asemenea,este un bun cunoscator al firii omenesti pentru ca nevoia l-a invatat.Isi da seama ca Motoc este viclean,un tradator care nu se va schimba.De aceea el foloseste acel proverb : »Lupul schimba parul,dar naravul ba ». Pare conciliant,dar,in realitate,e viclean, prefacandu-se ca il iarta pe Motoc.De fapt,are nevoie de el in planul lui de a castiga increderea poporului : »te voi cruta caci imi esti trebuitor,ca sa ma mai usurezi de blastemurile norodului ».Este viclean si cinic,caci ii fagaduieste ca nu isi va manji sabia in sangele marelui vornic.isi bate joc de oameni,pentru ca acestia la randul lor si-au batut joc de el.

La inceput se arata defectele domnitorului bine conturate : cruzimea, impulsivitatea,dorinta puternica de razbunare,dar,deocamdata,ele se manifesta la nivelul vorbelor si al intentiilor. Observam ca poporul l-a intampinat cu bucurie.Pe alocuri,naratorul renunta la obiectivitate,isi spune parerea,anticipand faptele,spunand ca,mai tarziu,voievodul isi va dezvalui caracterul urat. Boierii, insa, tremurau. Domnitorul incendiaza cetatile,prin masurile pe care le ia previne intrigile boierilor :ii « despuia » de averi,ii spanzura la cea mai mica greseala,uneori pentru pretexte.Instaleaza,astfel,un regim de dictatura,urmarind sa centralizeze puterea in stat.

In capitolul al treilea,apare imbracat cu toata pompa domneasca pentru ca e zi de sarbatoare religioasa : »purta coroana Palologilor si peste dulama poloneza de catifea stacosie,avea cabanita turceasca.Nici o arma nu avea alta decat un mic junghi cu plaselele de aur ».Pe de alta parte,e o zi de sarbatoare si pentru el,deoarece urmeaza sa se razbune pe boieri.

In continuare,Lapusneanul tine un discurs boierilor.Naratorul il numeste »desantata cuvantare » intrucat este lipsit de moralitate.El cunoaste evolutia faptelor,stie ca e un discurs mincinos.Discursul contine un autoportret retrospectiv al voievodului sangeros : »m-am arata cumplit,rau,varsand sangele multora ».Lapusneanul isi cere iertare,isi motiveaza faptele,spunand ca a dorit sa inlature luptele interne.Le propune boierilor sa traiasca in pace,ca niste frati.

Isi intarestele spusele prin pilde biblice : »bate-voi pastorul si se vor imprastia oile ».Incheie discursul cu un fragment din rugaciune.Isi intareste spusele si prin gesturi,inchinandu-se la icoane si sarutand Moastele Sfantului Ioan cel Nou.tresarirea moastelor confera personajului o nota demonica(element romantic).Spre sfarsitul imbelsugatului ospat incepe macelul.Lapusneanul rade,ii face placere sa priveasca acest macel.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.