Alexandru Lapusneanul - tema si viziunea despre lume

Trimis la data: 2014-04-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 1
Autor: filip_silviu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Odata cu afirmarea generatiei pasoptiste, nuvela cunoaste primele sale izbanzi artistice. Specie epica in proza, cu o constructie riguroasa, cu un singur fir narativ, nuvela antreneaza in conflict personaje relativ putine, ce graviteaza in jurul personajului central, manifestand o tendinta permanenta de obiectivare a perspectivei narative. Costache Negruzzi este intemeietorul nuvelei romanesti, Alexandru Lapusneanul fiind o capodopera a speciei pe care o reprezinta cu succes in perioada pasoptista.
Incadrarea acestei creatii in curentul romantic se justifica prin tema abordata, de factura istorica, prin constructia antitetica a personajului, ce evolueaza intre extreme (angelic-demonic), prin zugravirea culorii locale, prin preferinta pentru senzational.
Tema nuvelei are in vedere prezentarea unei pagini insangerate a istoriei secolului al XVI-lea in Moldova, epoca in care luptele pentru putere intre marii boieri, sprijiniti de imperiile vecine, permit unui tiran sa ajunga la tron. Cunoscator al cronicilor moldovene, Costache Negruzzi se inspira din Letopisetul Tarii Moldovei de Grigore Ureche, modificand insa datele istorice, in favoarea fictiunii.
O secventa reprezentativa pentru tema nuvelei, se regaseste chiar in primul capitol. Lapusneanul se intoarce in Moldova, cu gand sa-l ,,izgoneasca pre rapitorul Tomsa".

In apropierea Tecucilor, este intampinat de solia boiereasca trimisa de Tomsa, care incearca sa-l intoarca din drum. Infuriat de vorbele vornicului Motoc, cu ochii ,,scanteind ca un fulger", Lapusneanul isi impune cu autoritate vointa, fara sa accepte niciun compromis: ,,Sa ma-ntorc? Mai degraba-si va intoarce Dunarea cursul indarapt."
O alta scena ilustrativa se regaseste in punctul culminant al nuvelei. In urma macelului de la palat, ,,gloata" se adunase la curte, ,,fara sa stie pentru ce au venit si ce vrea". La porunca lui Lapusneanul, armasul soseste sa le asculte revendicarile.

Oamenii sunt saraciti, jefuiti de boieri si considera ca cel care trebuie sa plateasca este vornicul Motoc. La vaicarelile vornicului, Lapusneanul raspunde cu dispret, considerand ca trebuie sa faca dreptate poporului. Tarat de oamenii domnitorului, Motoc ,,racnea cat putea, vrand sa se impotriveasca", alunecand pe lespezile pline de sange ale palatului. Imbrancit in multime, boierul cazu ,,in bratele idrei acestei cu multe capete, care intr-o clipala il facu bucati".

3. Patru elemente ale textului narativ: a.constructia subiectului; b.particularitati ale compozitiei; c.modalitati de caracterizare; d.repere spatio-temporale; e.perspectiva narativa.
a.,b.Nuvela are o compozitie lineara, o intriga riguros construita, un conflict puternic si concentrat. Alexandru Lapusneanul se structureaza in patru capitole, fiecare avand un motto semnificativ.
Primul capitol (Daca voi nu ma vreti, eu va vreu) cuprinde expozitiunea si intriga nuvelei. Lapusneanul nu a uitat tradarea boierilor din prima lui domnie si raspunde soliei trimise de Tomsa, ca nimic nu-l poate intoarce din cale. Capitolul al II-lea (Ai sa dai sama, doamna!...)

este consacrat desfasurarii actiunii. O serie de evenimente sunt traversate fara a se insista asupra lor: Tomsa fuge in Valahia, poporul il primeste cu bucurie pe noul domn, cetatile Moldovei, in afara de Hotin sunt arse, boierii sunt ucisi pentru vini reale sau nascocite, iar averea lor este confiscata. Aparitia doamnei Ruxanda este pregatita de autor printr-un succint episod biografic: fiica supusa si miza maritala. Rugamintea Ruxandei pentru incetarea omorurilor starneste mania domnului, dar, stapanindu-se, el ii promite ca a doua zi ii va da un leac de frica, iar dupa aceea nu va mai ucide pe nimeni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.