Alexandru Lapusneanul

Trimis la data: 2019-08-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 5.48 / 10
Downloads: 23
Autor: cosmina29
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Compozitia nuvelei, riguros construita, se bazeaza pe conflictul dintre Alexandru Lapusneanul, venit pentru a doua oara pe tronul Moldovei si boierii care-l tradasera in prima domnie. Acest conflict este deosebit de puternic si se caracterizeaza mai ales prin pornirile patimase ale voievodului impotriva marii boierimi, care iau diverse forme, de la imputari si amenintari, la torturi si ucideri.
Rigoarea compozitiei a facut ca nuvela sa fie comparata cu o drama, fiecare capitol avand configuratia unui act intr-o piesa de teatru. Capitolele sunt precedate de motto, sintetizand sugestiv continutul acestora:"Daca voi nu ma vreti, eu va vreu", "Ai sa dai sama, doamna", "Capul lui Motoc vrem" si "De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu..."
Cele patru parti ale nuvelei marcheaza cate unul din momentele subiectului.
1.expozitia: sosirea lui Alexandru Lapusneanu in Moldova cu armata straina, respingerea soliei boierilor si afirmarea vointei ferme de a limita puterea acestora.
2.Capitolul al doilea corespunde intrigii: actiunile intreprinse de domnitor impotriva boierilor si interventia doamnei Ruxandra de a le pune capat. Alexandru Lapusneanu si-a recucerit tronul. Din bun si omenos cum fusese in prima lui domnie , el se dovedeste crunt si tiran: arde cetatile boierilor, le confisca averile, ii schingiuieste si ii ucide la cea mai mica greseala. Discutia dintre Lapusneanul si doamna Ruxandra, amenintata de vaduva unui boier ucis ca "va da sama" constituie scena centrala a acestui capitol. Doamna nu mai poate suferi atata varsare de sange si jale. Lacrimile orfanilor si vaduvelor, indreptate spre ea, cereau indurare. Aceeasi indurare i-o cere sotului ei. Lapusneanul se arata la inceput neinduplecat dar in cele din urma ii fagaduieste un "leac de frica".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.