Alexandru Macedon

Trimis la data: 2005-05-17
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 16744
Autor: Mihaela Tomescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 2611
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In anul 356 i.H.,la data de 21 iulie,in capitala Macedoniei (Pella) s-a nascut fiul lui Filip al II-lea si al unei bacante tebane numita Olimpia,Alexandru Macedon. Filip a pus bazele imperiului ce avea mai tarziu sa fie condus de fiul sau.Olimpia,mama lui Alexandru,credea ca fiul sau fusese conceput cu ajutorul unei zeitati egiptene.
In anul 356 i.H.,la data de 21 iulie,in capitala Macedoniei (Pella) s-a nascut fiul lui Filip al II-lea si al unei bacante tebane numita Olimpia,Alexandru Macedon. Filip a pus bazele imperiului ce avea mai tarziu sa fie condus de fiul sau.Olimpia,mama lui Alexandru,credea ca fiul sau fusese conceput cu ajutorul unei zeitati egiptene.Din acest motiv ea insista pe educatia spirituala a fiului sau.Mai tarziu,ea ii gasi fiului sau o doica si o persoana care sa-i formeze caracterul si sa-l invete sa aiba anumite limite.

Aceasta persoana era Leonida,o femeie cu o fire foarte aspra.Cu ajutorul Leonidei,Alexandru invata economia si moderatia in toate lucrurile.Tatal baiatului,Filip,decise sa gaseasca o persoana mai potrivita pentru educatia fiului sau,si astfel il gasi pe filozoful grec Aristotel.Aristotel fu insarcinat de Filip sa se ocupe cu educatia lui Alexandru intr-un orasel obscur,departe de intentiile mamei sale de a-i impune anumite lucruri.In acest orasel micut numit Meiza,Alexandru isi deschise inima spre gramatica,muzica,geometrie si alte stiinte.In urma invataturilor sale,Alexandru ajunse sa iubeasca „Iliada”,chiar ajungand sa se asemene cu unul din eroii acestei opere,Ahile.Alexandru considera ca el si eroul din „Iliada”,Ahile,aveau destine paralele.

Crescand,Alexandru deveni din ce in ce mai diferit de tatal sau.Spre deosebire de Filip,care era o persoana ce facea excese,ce avea nenumarate aventuri,ce bea fara masura,Alexandru era un om normal,cunoscandu-si foarte bine limitele.Toate aceste calitati ale lui Alexandru se datorau mamei sale,care a vrut sa-i dea o educatie aparte,astfel incat sa nu ajunga ca tatal sau.

Peste cativa ani,Filip fu asasinat la nunta fiicei sale.Dupa tragica moarte a tatalui sau,Alexandru fu proclamat rege de catre generalii tatalui sau,avand numai 20 de ani. Dupa cateva lupte importante castigate de Alexandru,acesta isi dovedi maturitatea de care toti ceilalti se indoiau,considerandu-l chiar imatur. In primavara anului 334 i.H.,Alexandru Macedon porni la lupta cu 30.000 de oameni spre imperiul persan.El a obtinut victoria asupra persilor si a mercenarilor greci condusi de generalul Memnon la Granicos.

Patrunzand in Cilicia in toamna anul 333 i.H.,Alexandru avu prima comfruntare militara directa cu Darius al III-lea,langa Issos.In urma acestui triumf,familia lui Darius cazu in mana macedonienilor.Darius ii propuse mai tarziu lui Alexandru pacea,dar fu refuzat. In anul 332,Alexandru cel Mare patrunse in Egipt,unde nici o cetate nu avu curajul sa opuna rezistenta.Prin ofrande aduse zeului Amon,Alexandru se declara fiu al zeului ce-i dadea dreptul de a ocupa tronul Egiptului.Ajuns rege,Alexandru a intemeiat orasul Alexandria,unde a fost construita mai tarziu una din cele 7 minuni ale lumii (Farul din Alexandria).

Peste ceva timp,in anul 324 i.H.,Alexandru se insura cu Sateira,fiica lui Darius. In anul 323,la data de 13 iulie,Alexandru se stinse din viata (din cauza sanatatii sale) la varsta de numai 33 de ani.Alexandru cel Mare nu desemna nici un succesor.Cauza mortii sale pare sa fi fost malaria. Dupa moartea lui Alexandru Macedon,imperiul cladit de el s-a destramat cu aceeasi rapiditate cu care a fost intemeiat.Generalii sai au inceput sa se certe pentru tron,insa imperiul a ajuns sa fie condus de diadohi;acestia il proclamau ca rege pe fratele lui Alexandru,Archaidos.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.