Alexei Mateevici

Trimis la data: 2009-02-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 1301
Autor: Novac Carolina
Dimensiune: 6kb
Voturi: 105
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Revarsarea cuvintelor lui Mateevici pe paginile albe,in imaginea razboiului s-au transformat precum pasii grei indepartati sau in simple lacrimi de singe .
Rasarita pe sol basarabean,opera lui Alexei Mateevici si-a tras seva din citeva izvoare proprii mediului autohton..In versurile sale Mteevici venea,de obicei, cu chemare simpla, spunind pe nume lucrurilor, ce se petreceau in caeta nestiintei,care acoperea virtos “pamintul Basarabiei”,inadusind “ale sufletului daruri”.
Poezia “Cintecul zorilor”,scrisa in februarie 1907,consemneaza ecoul marilor framintari ale timpului,caci din acele privelisti si voci disperate a stiut el sa adune in cuvinte putine insasi glasul taranilor ca un indemn si luminare profetica .

E semnificativ faptul, ca Mteevici,receptive la evenimentele timpului,isi scrie versurile din doua respiratii,alimentate de ozonul care-i curate sufletul si o ploaie densa care-i lumina inima.Poeziile poarta in fond doua date- anul lui 1907 si vara din1917. Majoritatea lor se axeaza pe tematica zilei,vizeaza realitatea cu restrictiile Basarabiei,implimerarea sociala si nationala,starea deplorabila a oamenilor muncii, a plugarilor moldoveni injositi,lipsiti si ei de drepturi omenesti. .

Indragostit profund de graiul matern , de armonia si vraja lui neperitoare,Alexei Mateevici inchina cel mai tulburator imn limbii- “sirag de piatra rara pe mosie revarsata”.Si o face pe atunci cind limba romina nu avea sprijin in nici un caz se afla intr-o situatie grava .

Poezia “Limba noastra” se prezinta ca o perla desavirsita atit in creatia poetului, cit sin literature romana.Limba romana,ne sugereaza poetul,nu e numai expresia chipului poporului,temelia spirituala;ea e depozitar al vremilor trecute, martor multgraitor al istoriei zbuciumate,al dezvoltarii culturii de veacuri.

Trebuie sa fi indragit nespus acest meleag, asezat cindva “in calea tuturor relelor” pentru ca poetul sa-i plinga necazurile si,totodata, slaveasca statornicia si frumusetea tarii..Trebuie sa fi fost inzestrat de o nobila nazuinta catre realitatea veacului, pentru ca sa-I cinte zorile sis a- deschida viitorul . Mateevici era cel sortit, poate sa ne arate inca o data,dupa Eminescu,elixirul cuvintelor idele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.