Alfred Brehm

Trimis la data: 2015-07-26
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_S
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inainte de varsarea in Saale, raul Orla strabate raionul Neustadt din Saxa-Weimar, un tinut care mai constituia inca - la mijlocul secolului trecut - un peisaj natural paduros aproape neatins de mana omului. Aici, la Unterrenthendorf, traia pastorul Christian Ludwig Brehm, in casa caruia s-a nascut - la 2 februarie 1829 - Alfred Edmund Brehm.
Christian Brehn nutrea o adoratie pasionata fata de natura si de fapturile sale. In mod deosebit il atrageau fiintele cele mai libere, pasarile. Strabatand zile intregi desisul padurilor, cauta mereu alte neamuri de pasari si observa felul lor de trai.
Astfel incat nu este de mirare ca el a devenit unul din intemeietorii ornitologiei stiintifice germane. Dragostea pentru libertate si pentru vietatile naturii ii era innascuta; aceleasi trasaturi se relateaza si despre inaintasii sai.
In acelasi timp in care traia tatal lui Brehm isi pura feciorii prin paduri desteptandu-le dragostea pentru animale, mama acestuia sadea in mintile lor si mai ales a micului Alfred o insusire cu totul deosbita: fantezia poetica. Ea era o natura mai optimista, avea un deosebit dar de a povesti cu insufletire si citea copiilor de preferinta din operele clasicilor.

In acest mediu a crescut acela in care oamenii aveau sa recunoasca pe pictorul lumii animale; acela pe care contemporanii sai l-au pretuit ca pe un neasemuit poet al vietii din natura. Ascultandu-l pe acest entuziast, nu numai auzul era incantat, ci si ochiul era fermecat de infatisarea sa: parul lung, blond inchis, ochii cenusii-albastrii cercetatori, fruntea impresionanta. Statura sa era zvelta. Mai tarziu pura barba.

Brehm a ramas mereu acelasi; un om liber, indragostit de i�Cnatura binecuvantata i�C, cum spunea el. Ochilor lui nu le scapa nimic, darul lui de observare se apropia de perceptia artistica, care isi avea originea in atractia lui pentru poezie si frumos.
Tanarul Brehm a vrut la inceput sa se faca arhitect, spre a exercita o profesiune cu tangente artistice. Timp de 4 ani s-a pregatit la Altenburg, pana cand in viata lui s-a produs o cotitura brusca. Pasiunea lui pentru natura a izbucnit nestavilita atunci cand a auzit ca un vanator si ornitolog , baronul John Wwilhelm von Muller din Wurttenberg, cauta un tanar insotitor pentru o calatorie de explorare in Africa. Brehm nu mai putea fi retinut.

El a plecat si a ramas 5 ani in Africa - in Egipt si in Sudan. Pentru prima data nazuintele sale s-au implinit; el a putut sa se afunde intr-o lume de oameni si animale, inca necunoscuta. Mai usor decat toti insotitorii a reusit sa invinga greutatile climei tropicale, in special accesele de friguri.

Preferinta lui a mers catre lumea pasarilor si pentru a le studia si-a luat ca ajutor pe unul din fratii lui care l-au ajutat cu mult succes. Pierderea acestui frate, care s-a inecat in timpul calatoriei, a fost deosebit de dureroasa pentru Alfred Edmund Brehm, care, desi avea o fire barbateasca, era totusi foarte sentimental si sensibil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.