Algebra relationala

Trimis la data: 2015-04-22 Materia: Matematica Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Paul_F Dimensiune: 59kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Algebra relationala deseori e conceputa ca un limbaj abstract de formulare a interpelarilor (cererilor) sau ca o colectie de operatii pe relatii avand drept operanzi una sau mai multe relatii si producand ca rezultat alta relatie. Operatiile algebrei relationale pot fi divizate in doua grupuri: operatiile traditionale pe multimi (vezi fig.2.1) ce considera relatiile ca multimi de tupluri si operatiile relationale native (fig.2.2).

Operatia uniunea are doua proprietati. Ea e comutativa, adica r ia� s = s ia� r. Ea este si asociativa, adica (r ia� s) ia� q = ria�(s ia� q) pentru relatiile mutual compatibile r, s si q. Prin urmare, in expresiile ce contin o cascada de operatii uniunea, parantezele pot fi omise fara a provoca ambiguitati. Deci, daca avem k relatii compatibile r1,r2,...,rk, uniunea acestor relatii poate fi notata cu ia�(r1, r2,..., rk).
Operatia uniunea are doua cazuri speciale. Pentru orice relatie r(R) au loc: r ia� ia� = r si r ia� s = s, daca r ia� s.

Diferenta a doua relatii are patru cazuri speciale. Un caz este ia� r = ia�; altul e r ia� = r pentru orice relatie r(R). Celelalte cazuri le vom examina in urmatoarele doua sectiuni.
2.1.5. Complementul
Definitia 2.5. Fie relatia r(R). Notam prin tup(R) multimea tuturor tuplurilor asupra atributelor schemei R si a domeniilor lor. Complementul relatiei r, notat cu a��r, este
a��r = tup(R) r.

Exemplul 2.5. Fie relatia r(A B C) din fig.2.4 si fie dom(A) = {a1,a2,a3}, dom(B) = {b1,b2}, dom(C) = {c1,c2,c3}. Atunci tup(A B C) si a��r sunt cele din fig.2.8.
Este clar ca, daca pentru un atribut A din R domeniul dom(A) este infinit, atunci si a��r va fi infinita si deci nu va fi o relatie conform definitiei noastre. Pentru lichidarea acestui dezavantaj se introduce notiunea de complement activ.
Versiunea modificata a complementului unei relatii, complementul activ, intotdeauna va produce o relatie.

Definitia 2.6. Fie r o relatie asupra schemei R, AR si adom(A) = {a|adom(A) &i�€tr&t[A] =a}. Multimea de valori adom(A) se numeste domeniul activ al atributului A. Notam cu atup(R) multimea tuturor tuplurilor asupra atributelor schemei R si a domeniilor lor active. Atunci complementul activ, notat cu ~r, este ~r = atup(R) r.
Exemplul 2.6. Fie relatia r(A B C) din fig.2.4. Atunci adom(A) = {a1,a2}, adom(B) = {b1,b2}, adom(C) = {c1,c2,c3}. Relatiile atup(A B C) si ~r sunt prezentate in fig.2.9.

2.1.7. Produsul cartezian
Definitia 2.7. Produsul cartezian a doua relatii r(A1...An) si s(B1...Bm), notat cu r s, este o multime de tupluri (si nu intotdeauna o relatie) definite pe multimea de atribute A1...An B1...Bm. Tuplurile reprezinta toate posibilele asociatii de tupluri din r si s: daca tr r si ts s, atunci concatenatia trts este un tuplu in r s; pentru orice pereche de tupluri tr si ts din r si s, respectiv, exista un tuplu t in r s incat t [Ai] = tr[Ai], 1a�€ia�€n si t[Bj]=ts[Bj, 1a�€ja�€m.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.