Algele - Proteinele viitorului

Trimis la data: 2008-02-16
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 21
Autor: Cosmin
Dimensiune: 45kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Algele nu sunt nici fructe,nici cereale,dar unele inlocuiesc legumele,in alimentatia zilnica a sute de milioane de oameni.Algele au avut si au o foarte mare importanta pentru popoarele din Orient si Extremul Orient ca si pentru anumite populatii nordice.Chinezii,japonezii,hawaienii consuma mari cantitati de alge ca sa-si echilibreze meniurile pe baza de orez si de peste uscat. Tonice generale,algele sunt deopotriva apreciate in tarile respective pentru neumaratele lor virtuti. Japonezii cultiva o alga rosie foarte pretuita si consumata sub numele de “Nori”,irlandezii maninca,de veacuri,anumite varietati de alge rosii si brune.
In Franta , cunoscatorii pot sa beneficieze de aceste mancaruri mai ales la restaurantele chinezesti,japoneze sau vietnameze. Dar algele sunt folosite si in anumite produse ale industriei noastre alimentare.

Algele marine sunt de-o bogatie nebanuita , sunt “intia manifestare a vietii pe globul nostru”-(P.Gloess).Algele contin minerale si metaloizi din belsug:iod,magneziu, potasiu ,calciu, fier , aluminiu ,mangan , fosfor , sulf , nichel , aur , zinc , cobalt , strontium , titan , vanadium , staniu , rubidium , siliciu .Ele contin vitamine,aminoacizi, glucide, materii grase ,multa clorofila, mucilagii, substante antibiotice, etc.

De aceea nu trebuie sa fim surprinsi de numeroasele lor indicatii:-adenite, limfatism, astenii fizice si intelectuale, anemie, tulburari glandulare, reumatisme cornice, algii, tulburari circulatorii, in tratamentul afectiunilor cardiace, obezitate, celulita, arterioscleroza, hipertensiune, alergii, rinofaringite, etc.
Alge, prin definitie sunt plante inferioare caracterizate prin prezenta clorofilei si raspandite in ape dulci, sarate si pe uscat.

Algele sunt plante de o mare diversitate, care se gasesc in medii diferite de viata, au un corp unicelular sau pluricelular, simplu sau ramificat. Unele sunt vizibile doar la microscop, iar altele formeaza tufisuri intinse in apele marilor (cum este Marea de Sargassum din Oceanul Atlantic). Desi la prima vedere par a fi majoritatea verzi, dupa culoare, se impart in mai multe clase, dintre care amintim: algele albastre (Cyanophyceae), algele verzi (Chlorophyceae), algele rosii (Rhodophyceae) si algele brune (Phaeophyceae).

Tipuri de alge
(pe scurt)
Algele verzi filamentoase – Chlorophyceae
Algele verzi - cele mai multe cloroficee sunt acvatice, dar unele alge verzi pot trai si pe zapada, pe trunchiurile copacilor, in sol sau pot forma simbioze cu protozoarele, hidrele sau cu lichenii. Exista in jur de 8.000 de specii, de la dimensiuni miscoscopice pana la ce am numi "mari'.

Culoarea tipica a acestor plante este data de pigmentii clorofilei, rezultand o culoare a marului verde sau a ierbii, chiar daca unele specii merg spre verde galbui sau spre verde inchis.

Algele verzi calcifiate, mai ales Halimeda sp., sunt importante datorita contributiei lor la formarea sedimentelor marine. Stralucitoarele bancuri de nisip ale Caraibelor si multe alte locuri din lume sunt formate din ramasitele erodate ale carbonatului de calciu din algele verzi.

Algele brune – Phaeophyceae
Algele brune: Sunt foarte raspandite in apele marine, unde pot forma frunze gigantice. Aceste alge constituie hrana multor animale marine. De asemenea, unele se folosesc ca hrana pentru animalele domestice si la prepararea unor produse alimentare. Din unele se extrag bromura de potasiu si iodul. Cantitati mari de alge sunt folosite ca ingrasamant pe terenurile agricole.

Algele rosii – Rhodophyceae
Algele rosii: Un mediu de cultura des intalnit in biologie este agar-agarul, obtinut din algele rosii. Locuitorii din Hawai folosesc alge rosii in alimentatie. Japonezii le intrebuinteaza in alimentatie, in cosmetica si in industrie, la apretat si pentru a da luciu hartiei.

Algele albastre – Cyanophyceae
Algele verzi-albastrii: Se intalnesc in sol, in apele sarate sau dulci si pot rezista la temperaturi foarte variate. Unele forme (Spirulina) sunt folosite ca supliment in dieta pentru continutul ridicat de proteine.

1.- Algele verzi– Chlorophyceae
Algele verzi filamentoase Chlorophyceae reprezinta un grup semnificativ si important din clasa algelor verzi de apa dulce. Aceasta clasa include unele dintre cele mai cunoscute specii precum si specii care sunt importante din punct de vedere ecologic si stiintific.

Exista aproximativ 350 de genuri si 2650 specii de alge verzi filamentoase, cu o varietate de forme si configuratii, inclusiv specii de unicelulare inotatoare, colonii, unicelulare neflagelate, filamente si altele. Cateva din algele din aceasta clasa sunt: Enteromorpha, Ulva, Bryopsis, Codium si Cladophora.

Asemeni plantelor de uscat, algele verzi depoziteaza amidon (amiloza – amylose sau amilopectin – amylopectin) si au clorofila de tip a si b precum si pigmenti secundari: carotina, luten (lutein) si zeaxantin (zeaxanthin). Unele specii de Chlorophyta prezinta si sifonoxantin
( siphonoxanthin). Membrana reticulara, endoplasmica cu cloropasta este absenta la algele verzi; peretii celulei sunt formati din celuloza, hydroxproline, glycosides, xilan (xylans), mannans sau uneori carbonat de calciu.

Aceste alge se reproduc printr-o multitudine de procedee, desii toate au un ciclu de viata haploid, in care numai celula zigot este diploida. Zigotul va servi de cele mai multe ori drept spor-refugiu, capabil sa supravietuiasca in forma latenta in ciuda unor schimbari de mediu nefavorabile (cum ar fi disecarea).

Algele verzi filamentoase includ trei grupuri principale care se diferentiaza in primul rand prin aranjamentul flagelilor:Volvocales (Chlamydomonas), Chaetophorales, & Chlorococcales - impreuna reprezinta mai mult de jumatate din intreaga clasa de Chlorophyceae. Membrii acestor ordine au un aranjament flagelar echilibrat gen ora 1 - ora 7;

Chlorellales (Pediastrum)- membrii acestui ordin au flageli opusi gen ora12 -ora 6, desi unii au doar flagelul rezidual si de aceea nu au fost inclusi definitiv in acest grup. Elementele comune cu membrii ordinului Chlorococcales fac si mai dificial distinctia.

Oedogoniales (Oedogonium) - membrii acestui ordin restrans prezinta o "coroana" de flageli pe sporii inotatori. Toti membrii sunt filamentosi, oogami si au cloropaste in forma de retea.

Poate cele mai faimoase si importante Chlorophyceae sunt cele din ordinul Chlamydomonas si Volvox. Ambele ordine de alge sunt importante pentru cercetare in laboratoare biologice. Volvox este un organism model pentru intelegerea mortii celulelor si a interactiunii dintre celule. Chlamydomonas , desi este un unicelular de dimensiuni reduse, si-a dovedit utilitatea in numeroase studii, inclusiv ecologia apelor dulci, diviziunea celulelor, fiziologia, structura genetica si functia celulelor precum si evolutia genomului.

Multe alte specii de Chlorophyceae sunt comune. Oedogonium creste in apa dulce, peste tot pe glob, de obicei atasata de alte plante sau alge; a fost subiectul mai multor studii pentru metoda unica de diviziune a celulei. Speciile de Chlorococcales pot fi gasite in sol sau noroi, iar unele, cum ar fi Apatococcus cresc in petele verzi de pe pereti sau copaci, acolo unde predomina conditiile de umezeala.

Nu mai putin importante sunt Chlorellales, in special Chlorella. Desi se cunosc doar aproximativ zece specii din acest gen, algele joaca un rol important ca endosimbioti, in interiorul tesuturilor altor organisme. Buretii, polipii, ciliatii si forams adapostesc toti Chlorella in interior, oferind casa acestei alge care ofera in schimb fotosinteza. Recent, aceasta alga minuscula a devenit cunoscuta drept „hrana sanatoasa” pentru proteinele si clorofila concentrate, iar acum este crescuta (cultivata) artificial, mai ales in Asia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.