Algele verzi

Trimis la data: 2013-04-25
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 7.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion Comindaru
Dimensiune: 409kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Algele constituie un subregn al regnului Plantae prezentindu-se atat ca organisme monocelulare isolate in colonii ,cat si ca organisme pluricelulare,filamentoase.Sunt considerate plante inferioare-talofite, deoarece corpul lor nu este diferentiat in tesuturi si organe. Sunt cei mai vechi reprezentanti ai lumii vegetale, care au aparut cu sute de milioane si chiar miliarde de ani in urma.
Datorita conditiilor de viata constante din mediul acvatic,in care au aparut si au existat perioade geologice indelungate, ele s-au pastrat pana in zilele noastre, suferind putine schimbari morfologice.In urma procesului de evolutie algele unicelulare au evoluat transformandu-se in alge pluricelulare, avand structura mai complicata decat precedentele.

Forma generala a corpului algelor e foarte variata: ameboidala, cocoidala, filamentoasa, heterotrihala, lamelara, sifonala, in forme de tufe. Dimensiunile corpului variaza si ele de la zeci de micrometri pina la zeci de metri.Ca si plantele, algele sunt capabile de a realiza procesul de fotosinteza cu ajutorul pigmentului care este frecvent clorofila sau ficocianina. Astfel din apa, saruri minerale, CO2 , folosind ca sursa de energie lumina solara si in prezenta pigmentului verde clorofila, sintetizeaza substante organice.

Majoritatea algelor sunt organisme acvatice, dar se intilnesc si pe uscat: pe sol si pietre, pe copaci etc. Corpul algelor (talul) poate fi unicelular, colonial sau pluricelular. Celula algelor este protejata de un perete din celuloza si pectina. In citoplasma se afla unul sau citeva nuclee, mitocondrii, reticul endoplasmatic, vacuole, dictiozomi, cloroplaste (cromatofori). Cromatoforii pot avea forma de cupa, panglica, stea, spirala, numarul osciland de la unul pana la cateva sute. Ei contin o gama foarte variata de pigmenti care le confera diferite culori: verde, galbena, bruna, rosie etc., de unde si provine denumirea diferitor increngaturi: alge verzi, alge galbene, alge aurii, alge rosii, alge brune.

Pentru alge sunt caracteristice toate tipurile de inmultire: vegetativa, asexuata si sexuata.Inmultirea vegetativa are loc prin diviziunea celulelor (la formele unicelulare), prin fragmentarea talului ( la formele pluricelulare), inmultirea asexuata are loc prin intermediul celulelor haploide sau diploide care se formeaza in rezultatul mitozei si se numesc spori. Daca au flageli , se numesc zoospore, daca flagelii lipsesc atunci se numesc aplanospori. Sporii germineaza, formand indivizi identici cu cel matern.

Inmultirea sexuata are loc cu ajutorul celulelor sexuale- gameti masculini si feminini, care pot fi diferiti dupa forma si dimensiuni, si procesele sexuale se numescS izogamie, heterogamie si oogamie. Dupa contopirea gametilor se formeaza zigotul, din care germineaza indivizii noi.

Mediul de viata al algelor este cel acvatic: bazinele cu apa dulce (baltoace, canale), apele marilor si oceanelor. Unele plutesc liber in apa, altele se fixeaza de substrat. Un numar mai mic de specii de alge sunt raspandite pe sol, pe pietre, pe coaja copacilor. Unele alge se gasesc in apele termale(fierbinti) cu temperature de peste 70 de grade Celsius, altele se pot gasi pe straturi de zapada.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.