Algoritm pe La mijloc de codru

Trimis la data: 2010-07-15
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.67 / 10
Downloads: 15
Autor: Lung Andreea
Dimensiune: 6kb
Voturi: 15
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia „La mijloc de codru…”, de Mihai Eminescu este o operă lirică (aparţine genului liric) pentru că este o creaţie în versuri în care apare eul liric înţeles ca „alter ego”, ca „voce” a autorului.Prezenţa eului liric este susţinută prin următoarele mărci lexico-gramaticale: adjectiv pronominal posesiv „dragei mele” şi descrierea codrului care exprimă în mod direct sentimentele şi trăirile lăuntrice ale celui care contemplă şi descrie.
Poezia „La mijloc de codru…”, de Mihai Eminescu este o operă lirică (aparţine genului liric) pentru că este o creaţie în versuri în care apare eul liric înţeles ca „alter ego”, ca „voce” a autorului.

Prezenţa eului liric este susţinută prin următoarele mărci lexico-gramaticale: adjectiv pronominal posesiv „dragei mele” şi descrierea codrului care exprimă în mod direct sentimen-
tele şi trăirile lăuntrice ale celui care contemplă şi descrie.

Compoziţional, discursul liric se articu-
lează pe o strofă. Structural, identificăm
două planuri: planul eului liric, „prezentul etern” şi planul referenţial, al cadrului feeric din natură în care eul poetic exprimă frumuseţea luminişului şi a elementelor din jurul acestuia.

Titlul este simbolic „o creaţie în sine” (Paul Cornea) concentrând tema şi ideea artistică. Denotativ, titlul este format din substantivele comune „la mijloc” şi „de codru”.
Conotativ, are sens metaforic, sugerând locul în care se petrece toată acţiunea prezentată în această operă lirică.

Modul de expunere predominant este descrierea (în latină „describere”) exprimând o confesiune a eului liric faţă de natura surprinsă într-un moment de bucurie, de veselie, în care luminişul se bucura de o deosebită atenţie, mijlocul codrului devenind şi mijlocul universului. Descrierea se bazează pe traiectoria privirii care glisează din planul teluric „La mijloc de codru des” în plan celest „Şi de lună şi de stele”.

Expresivitatea artistică se susţine prin imagini vizuale şi dinamice.El este un codru des, epitet care ne sugerază vechimea codrului şi frumuseţea lui. În mijlocul lui, eul liric plasează balta si luminişul care o înconjoară împreună cu podoaba trestiilor înalte. Luminişul este personificat prin epitetul „voiosul luminiş”, iar epitetul „trestia înaltă” îi dă trestiei măreţie.În text remarcăm prezenţa elementelor de versificaţie: măsura este de şapte silabe, rima este imperfectă, iar ritmul este trohaic.

Abia în finalul poeziei apare o marcă a genului liric exprimată prin cuvântul „mele”, iar verbele la prezent exprimă starea de uimire permanentă în faţa armoniei şi perfecţiunii din natură. Chipul „dragei mele” este plasat deasupra tuturor frumuseţilor împlinind starea de fericire a genului liric.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.