Aliaje

Trimis la data: 2003-03-03 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 8941
Autor: Eusebiu Similea Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Majoritatea metalelor nu au în stare pură proprietăţi corespunzătoare utilizărilor în diferite domenii ale tehnicii. Proprietăţile metalelor sunt sensibil îmbunătăţite după adăugarea anumitor substanţe. De aceea se topesc împreună anumite metale cu alte metale sau cu nemetale.Amestecuri de metale în stare topită se numesc aliaje. În industrie, elaborarea aliajelor se face prin topirea împreună a metalelor componente, sau prin prelucrarea directă a minereurilor, metodă care se aplică de obicei pentru aliajele fierului, adică la fontă şi feroaliaje (de exemplu: feromangan, ferocrom, feosiliciu, etc.). după scopul pentru care sunt folosite, Aliajele au o compoziţie stabilită în anumite limite.

Natura aliajelor poate fi diferită; unele rămân omogene şi după solidificare, pe când, altele care sunt miscibile în stare topită, pot să fie doar parţial miscibile în stare solidă sau chiar deloc miscibile; în acest caz aliajul devine granulos. datorită faptului că metalele componente se comportă diferit, aliajele au structuri diferite.

Aliaje - Structura aliajelor
Solidificarea unui metal sau a unui aliaj e întotdeauna un proces de cristalizare. Cristalele sunt uneori vizibile chiar cu ochiul liber, alteori pot fi observate cu microscopul sau, în cazuri speciale, cu ajutorul interferenţei razelor X. Însă, spre deosebire de cristalizarea sărurilor din soluţii, cristalizarea metalelor şi a aliajelor nu se face în deplină libertate în spaţiu; fiecare particulă e stingherită de particula vecină. Asemenea particule au suprafeţe deformate din cauza contactului cu alte particule; ele se numesc cristalite. Mărirea lor
depinde de viteza de cristalizare.

Aliaje
Proprietăţile unui aliaj nu depind atât de mult de compoziţia chimică, cât de structura acestuia. Din cauza structurilor atât de variate ale aliajelor, studiul naturii lor a format o ştiinţă aparte numită metalografie. Dezvoltarea pe care a luat-o întrebuinţarea metalelor în ultimul timp, ca o consecinţă a dezvoltării industriilor , a ridicat considerabil importanţa metalografiei; cercetarea structurii metalelor şi aliajelor, a proprietăţilor şi posibilităţilor lor de utilizare este o problemă importantă pentru tehnicienii din timpurile noastre. Structura aliajelor este diferită după natura metalelor componente şi după modul de solidificare. Cele mai caracteristice cazuri de formare a aliajelor sunt:

1.Aliaje rezultate din metale care după solidificare sunt nemiscibile între ele şi formează un amestec mecanic din cele două metale.
2.Aliajele cu eutetic sau Euteticul (87% Pb şi 13% Sb)
3.Aliaje rezultate din metale care după solidificare sunt miscibile între ele în orice proporţie şi formează soluţii solide.
4.Aliaje care după solidificare sunt parţial miscibile.
În afară de cele patru tipuri de aliaje se mai întâlnesc numeroase cazuri particulare. Aliajele pot fi formate din două sau mai multe componente.

Aliaje - Proprietăţile aliajelor
În afară de densitate, care este de obicei intermediară faţă de densităţile componentelor, proprietăţile fizice ale aliajelor nu sunt intermediare proprietăţilor fizice ale metalelor componente; chiar mici cantităţi de alte metale sau nemetale adăugate topiturii îi schimbă considerabil proprietăţile.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.