Aliaje nobile utlizate pentru realizarea scheletului metalic

Trimis la data: 2003-09-12
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.03 / 10
Downloads: 649
Autor: Corina Sarbu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 46
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru realizarea unor coroane mixte sau a unor a unor corpuri de punte mixte metalo-ceramice se pot utiliza atât aliaje nobile (cu conţinut crescut sau redus de aur) cât şi aliaje nenobile. Aliaje nobile utlizate pentru realizarea scheletului metalic
Aliajele nobile conţin o serie de componente de bază: aur, platină, paladium, etc. Lor li se adaugă alte elemente (staniu, fier, iridium, galiu, crom) care asigură formarea stratului de oxizi necesar legării ceramicii.

Aliaje nobile utlizate pentru realizarea scheletului metalic
Aliajele nobile au un preţ de cost foarte ridicat. De aceea prin anii 1974 – 1975 au fost lansate primele aliaje fără conţinut de aur pe bază de paladium – argint, ulterior pe bază de paladium – cupru şi paladiu – cobalt.

Aliaje nobile utlizate pentru realizarea scheletului metalic
PROPRIETĂŢI ALE ALIAJELOR

Dintre proprietăţile mecanice ale acestor aliaje interesează cu precădere duritate şi modulul de elasticitate. Cu cât modulul de elasticitate este mai mare cu atât componentele mecanice pot fi confecţionate mai subţiri. Duritatea aliajului este cea care determină posibilitatea corectării raporturilor ocluzale, finisarea marginilor şi ablaţia lucrărilor.

Aliaje nobile utlizate pentru realizarea scheletului metalic
Proprietăţi pe care trebuie să le îndeplinească aliajele destinate metalo-ceramice:

-Interval de topire ridicat
-acesta trebuie să fie mai ridicat cu minimum 150-200 °C decât temperatura de ardere a maselor ceramice;
- masele ceramice care se ard pe aliaje fac parte din categoria celor cu interval de sinterizare scăzut (850-1100 °C);
- pentru a asigura prelucrarea uşoară, intervalul de topire al aliajelor este indicat să se situeze sub 1300°C;

- masele ceramice cu punct ridicat de sinterizare (1400 °C) denumite şi mase ceramice dure ar îmbunătăţii decisiv proprietăţile mecanice şi chimice ale placării ceramice, însă ele pretind utilizarea unor aliaje cu interval de topire situat între 1550 şi 1600°C şi a unei tehnologii sofisticate care reclamă un preţ de cost ridicat al aparaturii aferente.

Rezistenţă la temperaturi înalte
- să nu se deformeze la temperaturile de ardere a maselor ceramice (aproximativ 980°C).

Coeficientul de dilatare termică să fie aproximativ egal cu cel al maselor ceramice
- ar fi ideal ca şi coeficientul lor de dilatare termică să fie mai mare decât cel al maselor ceramice, în intervalul de transformări al acestora (500-600°C) pentru a împiedica aparaţia forţelor de forfecare sau tangenţiale de la interfaţă din cursul fazelor de răcire.

Variaţii volmetrice bine determinate
- pentru a putea fi compensată de masele de ambalat dilatarea termică, respectiv contracţia la răcire, trebuie să fie de 1,6%. Dacă această valoare nu reprezintă exact 1,6%, pot survenii inexactităţi care se traduc prin greutăţi la adaptare pe bont şi tensiuni interne care pot genera fisuri sau desprinderi ale componentei ceramice.

- Posibiltăţi de călire
- aliajele obişnuite îşi pierd din duritate după aducearea în fază de incandescenţă. În cazul aliajelor care pot fi călite, incandescenţa urmată de o răcire bruscă duce la creşterea rezistenţei lor mecanice;
- după fiecare ardere a maselor ceramice aliajele se durifică astfel încât după ultima ardere se obţine o valoare a durităţii mai mare 220KP/mm.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.