Alianta strategica

Trimis la data: 2006-02-06 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 24
Autor: Anonim Dimensiune: 71kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Alianta strategica
Obiectul studiului îl constituie alianţa strategică dintre două societăţi comerciale: Birotiq & co srl din Bucureşti şi Papersall Impex srl din Sibiu. Domeniul de activitate al celor două este importul, producerea şi comercializarea produselor de birotică şi papetărie iar conform CAEN, tipul de activitate îl constituie comerţul cu ridicata al bunurilor de consum nealimentare.

Alianta strategica Sociologia priveşte piaţa ca structură socială autoreproductivă între grupuri şi firme specifice, care îşi modifică rolurile în funcţie de rezultatele observaţiilor efectuate asupra comportamentelor celorlalţi. Pieţele sunt locurile interacţiunilor programate, ale supravegherii reciproce şi a alianţelor oportuniste, fiind, în acelaşi timp, reţele de producători şi cumpărători ce întreţin relaţii continue şi previzibile, care se formează şi apoi dispar.

În ştiinţele juridice este vehiculat termenul de piaţă pertinentă, definită ca aria geografică minimală în care un monopol ipotetic ar putea impune şi menţine în mod durabil (cca un an) o creştere rentabilă a preţurilor sale (cu cca 5%) fără a afecta comportamentul consumatorilor. Alianta strategica Categorie a economiei de schimb, în accepţiunea cea mai frecventă, piaţa desemnează un ansamblu coerent, un sistem sau o reţea de relaţii de vînzare cumpărare între părţi contractante care sînt pe de o parte, unite prin legături de interdependenţă şi, pe de altă parte se află în rapoturi de opoziţie. Participanţii la aceste relaţii sînt producatorii de bunuri şi servicii, ofertanţii de factori de producţie şi consumatorii. Piaţa, indiferent din care punct de vedere am privi-o, implică un alt concept, acela de concurenţă, prin care se înţelege situaţia în care cumpărătorii-consumatori şi vânzătorii-producători urmăresc obţinerea unor condiţii cât mai avantajoase de producţie şi comercializare a bunurilor şi serviciilor.

Alianta strategica Piaţa şi concurenţa se oglindesc în realitate în forma a ceea ce numim structuri de piaţă, care sunt situaţii concrete mai mult sau mai puţin favorabile în care se pot regăsi firmele în raporturile lor ca agenti economici care acţionează în calitate de vânzători şi cumpărători pe pieţele respective. În funcţie de numărul vânzătorilor şi cumpărătorilor existenţi la un moment dat pe o piaţă, distingem următoarele tipuri de structuri de piaţă: -concurenţa perfectă -oligopolul -monopolul -oligopsonul -oligopsonul bilateral -oligopsonul contracarat -monopsonul -monopsonul contracarat -monopolul bilateral Alianta strategica Piaţa este împărţită în mai multe sectoare de activitate. Sectorul de activitate reprezintă grupul de firme care realizează produse care se pot substitui unele cu altele.

Principalele sectoare de activitate dintr-o economie sunt: industria, agricultura, comertul şi serviciile. Fiecare dintre acestea a ocupat rolul principal în diferite etape ale istoriei. Zilelor noastre le corespunde, fără îndoială, sectorul serviciilor. Alianta strategica Începând cu anul 1990, după o perioadă de aproape 50 de ani de economie socialistă în care prima sectorul industrial, economia ţării noastre, în perspective integrării în Uniunea Europeană, a suferit mari schimbări. S-au înmulţit considerabil sectoarele secundare de activitate, au fost adoptate o serie de tactici economice, specifice economiei de piaţă, s-a încercat schimbarea mentalităţii economice, s-a început crearea unei zone de liber schimb, cooperarea economică şi financiară, în sprijinul restructurării şi au fost adoptate o serie de legi juridice, perfect adaptate noilor condiţii economice.

Alianta strategica Aderarea României la U.E. necesită un cadru economic care să fie compatibil cu funcţionarea U.E. şi cu mecanismele comunitare. Ca urmare, s-a impus grăbirea descentralizării sectorului de stat şi crearea unui puternic nucleu de întreprinderi mici şi mijlocii, alinierea tuturor standardelor româneşti la normele comunitare, legarea cursului leului de EURO, precum şi realizarea unei modificări de structură a populaţiei ocupate în economie, pentru a ne apropia de nivelul ţarilor din U.E. ( 10% în agricultură, 30% în industrie şi peste 60% în servicii ). Alianta strategica Astfel, se poate vorbi în România ultimilor ani de noi legi ale contabilităţii, de noi profesii adaptate cerinţelor de piaţă, de alianţe strategice între firme, carteluri, etc.

Studiu de caz
Obiectul studiului îl constituie alianţa strategică dintre două societăţi comerciale: Birotiq & co srl din Bucureşti şi Papersall Impex srl din Sibiu. Domeniul de activitate al celor două este importul, producerea şi comercializarea produselor de birotică şi papetărie iar conform CAEN, tipul de activitate îl constituie comerţul cu ridicata al bunurilor de consum nealimentare. Birotiq & co este o companie natională, care în prezent are aproximativ 180 de angajaţi si o cifră de afaceri ce se situează în jurul sumei de 35 milioane de lei. A fost fondată în anul 1993, iniţial având un singur punct de lucru, cel din Bucureşti. Treptat, au fost deschise filiale cu centre de depozitare in principalele oraşe ale României: în 1995 la Timişoara, în anul 1997 la Cluj-Napoca şi Bacău, în 1998 la Constanta iar din anul 2002 funcţionează un centru de vânzări în Republica Moldova.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.