Alimentatia animalelor domestice

Trimis la data: 2015-02-25
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_H
Dimensiune: 59kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cunoscandu-se rolul deosebit de important al alimentatiei in cresterea animalelor, in prezent nu poate fi conceputa o crestere dirijata, stiintifica a animalelor, fara o hranire rationala.
Cum insa nu poate fi facuta o hranire rationala fara a dispune de o puternica baza furajera, este usor de inteles ca toate eforturile sunt indreptate in aceasta directie.
Principiile hranirii rationale a animalelor, diferentiata pe specii, categorii de varsta si forma de productie, nu pot fi intelese fara a cunoaste urmatoarele problemele de baza:
Pentru a-si putea mentine functiile vitale si pentru a da diferite productii, organismul animale are nevoie in permanenta de un aport exogen de substante nutritive pe care le primesc prin hrana.
Prin "substante nutritive" sau "principii nutritive", se inteleg toate substantele continute de furaje care in urma procesului de digestie si asimilatie sunt folosite in organism (total sau partial) fara a dauna sanatatii animalelor. Aceste substante nutritive, introduse in organismul animal prin furajare, indeplinesc urmatoarele functii: plastica, energetica si biocatalitica.
Functia plastica

Consta in aceea ca ele pun la dispozitia organismului materia prima pe seama careia aceasta isi formeaza noi tesuturi sau le reface pe cele uzate. Aceasta functie este indeplinita in primul rand de catre protide si saruri minerale. Astfel, proteinele contribuie in cea mai mare parte la sinteza miozinei corporale (proteina din corp), iar sarurile minerale la formarea tesutului de sustinere (scheletului).
Functia energetica

Substantele nutritive pun la dispozitia organismului energia necesara pentru asigurarea functiilor vitale, pentru mentinerea temperaturii constante a corpului sau pentru productie. Un rol deosebit in asigurarea acestei functii il au lipidele si glucidele.
Functia de biocatalizator

Diferite reactii din organism nu pot avea loc decat in prezenta anumitor substante cu actiune specifica. In acest sens, un rol deosebit il au vitaminele, ca si alte substante care indeplinesc functii specifice, ca de exemplu, substantele minerale, hormonii, enzimele.
Deoarece hormonii si enzimele sunt sintetizati de catre organism, deci nu este nevoie de un aport exogen al acestor substante, intereseaza numai vitaminele si sarurile minerale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.