Alimentatia mixta si artificiala

Trimis la data: 2007-05-08 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 1286
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Introducere.

Nou-născutul este o fiinţă mică care în primul rînd are nevoie de îngrijire, hrană şi atenţia mamei. Primele săptămîni sînt necesare pentru a fi împreună şi pentru al cunoaşte mai bine.Pentru a te obişnui mai uşor cu noul rol trebuie să învăţăm a înţelege necesităţile copilului.

După naştere, în primele 6-8 ore, nou-născutul se află într-o stare mai excitantă, o stare de vioiciune: el analizează lumea din jur, cere des să fie hrănit, supraveghează şi prinde privirea mamei şi a tatălui, şi face totul ca să fie observat şi mîngîiat sau îngrijit.

Primele ore este perioada cînd se înfiripă relaţia între copil şi cei care-l înconjoară. În acest timp fiţi alături de copil cît mai mult: îmbrăţişaţi-l, luaţi-l în braţe, deoarece contactul fizic acţionează pozitiv pentru începerea alăptării la sîn,cunoaşterea a ceia ce nu e cunoscut,adaptarea la nou ş.a.

Dacă copilul este sătul, a primit atenţie şi îngrijirile necesare, el va avea un somn îndelungat şi profund, timp în care se va odihni după naştere. Şi mama are nevoie de odihnă şi timp pentru aşi restabili forţele.Un sfat pentru mame spune ,,fiţi împreună cu copilul, pentru că în aceste momente sînteţi liniştită şi nu aveţi de ce vă îngrijora,fiind alături de copil, veţi şti cînd e flămînd şi trebuie hrănit,, Aceste ore petrecute împreună sînt importante pentru următoarele luni.

Este absolut normal dacă în primele zile după naştere greutatea copilului scade. Însă, pierderea în greutate nu trebuie să depăşească 10% din greutatea iniţială a nou-născutului. Foamea, care survine în rezultatul pierderii în greutate, face ca nou-născutul să sugă mai des şi îl impune să depună mai mult efort pentru a primi cantitatea de lapte de care are nevoie.

Laptele se adaugă, peste cîteva zile copilul devine mai liniştit şi suge mai mult, însă mai rar. Scăderea în greutate se stopează la a 3-5 zi, după care copilul începe a adăuga în greutate. La sfîrşitul celei de a 2 săptămîni după naştere, greutatea se restabileşte, deşi, de obicei, aceasta se întîmplă mai repede.

Înainte de orice, este necesar de precizat şi de reţinut că în alimentaţia sugarului procesele metabolice sunt deosebit de intense, predomină net şi constant anabolismul exprimat prin creşterea pondero-statuară în primul an de viaţă, neîntâlnită în nici o altă parte a vieţii, respectiv de 6.000 g şi 30 cm. De asemenea, procesele metabolice sunt imature, instabile şi uşor dereglabile, cu cât sugarul este mai mic, din cauza insuficientei dezvoltări morfofuncţionale a organelor reglatoare neuroendocrine. Funcţiile secretorii digestive sunt imperfecte, cu atât mai mult cu cât sugarul este mai mic.

Principiile fundamentale de care trebuie ţinut cont în alimentaţia sugarului sunt:

- obligativitatea alimentaţiei naturale (cu lapte matern) în primele şase luni, fiind singurul aliment pe care sugarul îl suportă în această perioadă;
- înţărcarea se va face între 8-10 luni, nu mai devreme de şase luni şi nu mai târziu de 12 luni;
- când alimentaţia naturală nu este posibilă se va recurge la alimentaţia mixtă (lapte de mamă, plus lapte praf în completarea laptelui matern insuficient) sau la alimentaţia artificială (alt lapte decât laptele de mamă);
- raţia alimentară se calculează în funcţie de nevoile calorice, nevoile de lichide, de asigurare a principiilor nutritive esenţiale;
- necesitatea diversificării corecte şi la timp a alimentaţiei, ştiind că după vârsta de 5-6 luni o serie de principii din laptele matern (proteine, lactoză şi săruri minerale) nu mai sunt suficiente din punct de vedere cantitativ.

Contraindicaţii de alimentare la sîn.

Contraindicaţiile de alimentare cu lapte matern a sugarului au fost convenţional grupate în contraindicaţii absolute şi temporare,parţiale şi totale.

Vezi tabelul 1.
Cauze/Copil Temporar/
parţial Temporar/
complet Permanent/
parţial Permanent/
complet Da Nu
Galactozemia X
Fenilcetonuria Xa
Hiv-Sida ±b
Cauze/Mama
Infecţii vulgare X
Varicela Xd
Citomegalovirus X
Hepatita A X
Hepatita B Xc
Herpes ±b
Gonoreia Xe
Hiv sida ±b
Staphilococcus C X
Lues Xf
Tuberculoza ±b
Mastita X
Abces mamar ±g
Cancer mamar ±h

Explicaţii:

Xa necesită monitorizarea metabolităţii toxice în ser;
Xb discutabil. Poziţii controverse,urmează să fie discutate şi cercetate;
Xc se recomandă vaccinarea împotriva hepatitei;
Xd copilul este separat de mamă pe parcursul perioadei contagioase;
Xe peste 24h după tratamentul cu antibiotice.
Xf de stabilit,daca nu sunt în prezent afecţiuni ale pieptului,mamelonului;
Xg alăptarea din sînul afectat depinde de suprafaţa şi locul lezat,de incizia de drenaj,de posibilitatea afectării ducturilor lactifere;
Xh pentru beneficiul mamei alimentarea la sîn se admite numai după tratamentul adecvat,complet;

Un alt grup de probleme a sănătăţii mamei dau verdictul de contraindicaţi,mai exact:

-urgenţe postpartum şi intralacţionale
1 insufucienţă cardiovasculară acută.
2 insufucienţă renală.
3 insuficienţă hepatică.
4 insuficienţă pulmonară acută.

Aceste sunt nişte stări temporare,copilul în astfel de cazuri este alimentat cu lapte matern donat,dacă e posibil,oferit din ceaşcă.După restabilirea stării generale a mamei copilul este aplicat la sîn.Mamele cu psihoze post partum,cu eclampsie,temporar temporar nu sunt apte să alăpteze la sîn.Ele necesită consultaţie şi patronaj de specialitate.

Obstacole în alimentarea naturală apar şi din partea sugarului,drept exemplu pot servi :

-malformaţii ale cavităţii bucale
retrognatism,buza de iepure,gură de lup.
-infecţii
rinite,otite,pneumonii.
-boli neurologice
hemoragii meningocerebrale,meningite,encefalite.
-prematuritate,vărsături,stomatite cu oidium albicans,malformaţii ale esofagului
sau stomacului.

Din partea mamei:

furia laptelui,psihoze de lactaţie(forme medii sau grave),hipogalacţie temporara a primiparelor,mameloane ombilicate,limfagite,mastite,boli acute şi cronice.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.