Alimentatia si baza furajera

Trimis la data: 2009-03-04 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 900
Autor: Alecsutza688 Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Alimentatia si baza furajera - Organismul animal, pentru mentinerea functiilor vitale si obtinerea de productii, are nevoie permanent de substante nutritive, deci hrana. Principiile hranirii rationale implica cunoasterea unor probleme legate de: stabilirea valorii nutritive a furajelor si ratilor; resursele furajere si caracteristicile nutritive ale acestora; necesarul de hrana, care se diferentiaza, chiar si în cadrul rasei, în functie de categoria de vârsta, starea fiziologica si forma de productie.

Furajele se produc în toate zonele tarii si sunt prelucrate cu o gama variata de utilaje ce trebuie sa se gaseasca în bucataria furajera, numarul si capacitatea utilajelor fiind influentate de dimensiunea fermei (nr. de capete).

Pentru mentinerea functiilor vitale si pentru a da productiile scontate, organismul animal are nevoie permanent de aport "exogen" de substante nutritive, lucru ce se realizeaza prin hrana.
Substantele nutritive sau principiile nutritive sunt acele substante continute în furaje care, în urma digestiei si asimilatiei, sunt folosite în organism (partial sau total) fara a afecta sanatatea animalelor.

Functiile substantelor nutritive sunt:
-functia plastica: pun la dispozitia organismului materia prima necesara acestuia pentru formarea de tesuturi noi sau refacerea celor uzate. Proteinele (sintetizeaza miozina corporala - proteina din corp) si sarurile minerale (participa la formarea scheletului) îndeplinesc aceasta functie;

-functia energetica: energia necesara asigurarii functiilor vitale, mentinerii temperaturii corporale constante sau pentru productie este asigurata de lipide si glucide;

-functia de biocatalizator: reactiile din organism au loc numai în prezenta vitaminelor, substantelor minerale, hormonilor, enzimelor etc. Între acestea exista raport de interdependenta si conditionare reciproca, motiv pentru care hrana animalelor trebuie sa le cuprinda pe toate, insuficienta uneia perturbând metabolismul animalului.

De exemplu, insuficienta vitaminei D duce la aparitia simptomelor de carenta în calciu; deci, este necesara cunoasterea rolului substantelor nutritive în organism si raporturile dintre acestea. Aprecierea valorii nutritive a nutreturilor pe baza compozitiei chimice brute. Studiul compozitiei chimice a nutreturilor se face în paralel cu cel al corpului animalelor. S-a stabilit ca în corpul animalelor si compozitia plantelor sunt aceleasi elemente chimice de baza - C, O, H, N - în total 63, dar în proportii diferite.

Dupa Popov, în organismele animale se gasesc în proportie mai mare C, N, H si saruri minerale, iar în plante mai mult oxigen. Fata de cele aratate, compozitia chimica difera la animale în functie de specie, rasa, vârsta, stadiul îngrasarii, iar la plante în functie de specie, soi (hibrid), stadiul de dezvoltare, conditiile pedoclimatice, agrotehnica aplicata.

În general, în plante predomina glucidele, iar în corpul animalelor proteinele si lipidele. Daca ne referim la vârsta, organismele tinere vegetale si animale contin mai multa apa. Pe masura ce se "maturizeaza" scade procentul de apa; la plante creste procentul de glucide si substante incrustante; la animale creste proportia de grasime, proteinele si sarurile minerale scazând putin.

Apa
În vegetale gasim "apa de vegetatie" (radacinoase 90%; ierburi verzi 82%), "apa de preparatie" (solutie de melasa în silozuri; saramura în nutreturi celulozice tocate) si "apa de îmbibatie" (apa de higroscopicitate).

În organismul animal apa are rol ionizant, de solvent al substantelor uscate, permitând absorbtia si transportul acestora la nivel celular; are rol lubifiant si intervine în termoreglarea organica.

Cenusa bruta
Continutul mineral al nutreturilor este variabil si este reprezentat de: macroelemente (Ca, P, K, Na, Mg, Cl, S); microelemente (indispensabile: Fe, Cu, Co, Mn, Zn, I; toxice: Bo, Mo, F, As, Se) si "urme" (Ti, Li, Rb, Ni, Cs).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.