Alimentatie - masina de curat cartofi

Trimis la data: 2014-09-15
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 33
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adi adi
Dimensiune: 1533kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alimentatia constituie un factor indispensabil pentru om,deoarece asigura energia si substantele de baza necesare desfasurarii proceselor metabolice, cresterii si dezvoltarii organismelor. Ea reprezinta izvorul si regulatorul proceselor de schimb dintre organism si mediul inconjurator.Din cele mai vechi timpuri omul a primit din mediu substante nutritive necesare furnizarii energiei cheltuite dar si mentinerii unor constante fiziologice normale.In epoca contemporana, marea diversitate de alimente disponibile, compozitia chimica complexa a acestora, riscurile de imbolnavire prin intermediul alimentelor ingerate, schimbarea mediului.
Prin alimentatie publica se intelege activitatea economica care se ocupa cu producerea unei game variate de preparate culinare, ce se servesc consumatorilor, impreuna cu alte produse agroalimentare, consumul acestora facindu-se in unitati proprii, special amenajate.
Pentru a reudce maxim munca zilnica a bucatarilor, a mari considerabil productivitatea lucrului efectuat in intreprinderea data, a micsora traumatizarea la locul de munca, se utilizeaza masini si macanisme specializate, in deosebi, utilaje mecanice.

Dotarea cu utilaj tehnologic la etapa actuala este la un nivel relativ inalt. Industria constructoare de masini dispune de numeroase realizari pentru sfera alimentara, aceasta pune la dispozitia agentului o gama larga de utilaje, echipamente, mecanisme etc. care contribuie, intr-un fe sau altul, la majorarea productivitatii, economisire de timp, reducerea numarului de muncitori.
Masinele si utilajele din industria alimentara sunt masini de lucru destinate pentru operatii diversificate in cadru proceselor de productie.Cele mai solicitate masini mecanice o au utilajele de curatat care sunt destinate inlaturarii stratului exterior.

Luind in consideratieca in mare majoritate se curatamecanizat anume carofii, masinele date mai poarta denumirea de masini decurata cartofi, cu toate ca ele de fapt sunt preconizate si pentru celelalte tipuri de radacinoase.Prin metoda la flacara se presupune curatarea tuberculelor in agregate termice in timp de citeva secunde la o temperatura de 1200 - 1300AsC. In acest mod are loc carbonizarea stratului exterior (cojii) si patrunderea termica (fierbere brusca) a produsului la o adincime de 0,6-1,5mm. Apoi se prelucreaza in termoagregate ajungind in masina de spalare si curatare, unde cu ajutorul periilor ce se rotesc si arborilor de cauciuc in prezenta acsiunii apei abundente se indeparteza coaja si partial stratul patruns termic.

Metoda cu abur se realizeaza prin citeva etape: cartofii prin instalatia de incarcare si dozare trec in camera de lucru a masinei de curatat cu abur in care cartofii sunt supusi actiunii doar aburilor de apa cu presiune (0,4 - 1,1 MPa) si temperatura inalta.In dependenta de sort si termenul de pastrare a cartofilor si a altor radacinoase,timpul prelucrarii cu abur poate fi regulat. La descarcare cartofii intra in instalatia de descarcare in care presiunea scade brusc pina la cea atmosferica. La unele masii scaderea brusca a presiunii are loc chiar in camera de lucru a acesteia. In urma scaderii bruste a presiunii umeditatea in stratul de sub coaja momentan se transforma in abur care stratifica si rupe coaja cartofului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.