Alimente functionale pentru mentinerea sanatatii

Trimis la data: 2015-06-13
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 50
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Alexandru_D
Dimensiune: 94kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa 1990, un nou curent a aparut pe piata alimentara: alimentele functionale, care inregistreaza un ritm de crestere mare, volumul vanzarilor ajungand la nivelul zecilor de miliarde de dolari. Piata alimentelor functionale prospera datorita interesului tot mai mare pentru sanatate, potrivit unui nou raport realizat de firma de cercetare de piata Mintel. Acest raport precizeaza ca piata europeana a alimentelor functionale se afla pe locul 3 la nivel mondial in functie de valoare, dupa Japonia si SUA.
Alimentele functionale sunt produse alimentare precum si componente ale acestora, care imbunatatesc starea generala de sanatate a consumatorilor, evita riscul imbolnavirilor, amelioreaza calitatea fizica sau psihica a vietii, precum si capacitatea de recuperare dupa exercitii fizice extenuante sau diverse boli. Alimentele functionale sunt fara indoiala fenomenul major in stiinta si productia alimentelor la acest sfarsit de mileniu.

Apreciind ca unele alimente si componente alimentare denumite functionale au un efect benefic asupra sanatatii si pot trata sau preveni imbolnavirile, Uniunea Europeana a constituit in 1996 Comisia Europeana de Actiune privind Stiinta Alimentelor Functionale formata din specialisti din industria alimentara si agricultura, grupari guvernamentale sau interguvernamentale si comunitatea stiintifica. Scopul acestei actiuni concertate a fost de a stabili o retea interdisciplinara care sa evalueze in mod critic baza stiintifica necesara pentru a sustine ca anumite alimente si componente alimentare influenteaza pozitiv sanatatea omului,

sa examineze cunostintele stiintifice actuale, cu precadere dintr-o perspectiva functionala, sa stabileasca corelatia dintre unele modificari tehnologice ale alimentelor sau componentelor acestora si efectele benefice asupra sanatatii. Cei 73 de specialisti din aceasta comisie au constatat o ramanere in urma a tarilor europene in domeniul alimentelor functionale, in comparatie cu SUA sau Japonia.
Conceptul de aliment functional este originar din Japonia si este practicat de alimentatia traditionala din unele tari din Asia cu efecte benefice asupra sanatatii.

Denumirea acestor produse provine de la aportul unor componente (vitamine, substante minerale) din compozitia lor care confera consumatorului o mai buna functionare a organismului si un plus de sanatate. Fie ca este vorba de alimente traditionale care au fost imbogatite cu vitamine, saruri minerale, lecitina, iod etc., fie de alimente a caror valoare nutritiva a fost amplificata prin utilizarea unor tehnologii speciale sau anumite tehnici genetice, toate urmaresc acelasi scop: sanatatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.