Allan vs Maitreyi

Trimis la data: 2015-01-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: helenas
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mircea Eliade este cunoscut in cultura universala ca cel mai bun specialist in istoria religiilor ori ca un mare mitolog al secolului al XX-lea, datorita stutiillor si lucrarilor din domeniul religiiior, al mitologiei, tehnicii si filozofiei yoga, samanismului s.a.m.d.
Literatura sa este adeseori pusa in umbra, desi este la fel de diversificata si de valoroasa ca opera stiintifica.
Fictiunea lui Mircea Eliade cunoaste trei etape:
Tema romanului este iubirea incompatibila.
Povestea nefericita traita de cuplul de indragostiti Allan si Maitreyi, in decor exotic, aminteste de Romeo si Julieta sau Tristan si Isolda, incat se poate spune ca prin acest roman "Mircea Eliade a sporit cu unul seria miturilor erotice ale umanitatii" (Perpessicius).
Diferenta dintre cele doua mentalitati orientala si occidentala, este pusa in evidenta de conceptia despre iubire a celor doi tineri, exponenti ai acestora.
III. Conflictul

Conflictul romanului se construieste pe opozitia dintre doua lumi diferite: cea europeana si cea asiatica. Uniti prin iubire, cei doi tineri raman exponenti ai acestor mentalitati.
Conflictul dintre europeanul Allan si bengalezul Narendra Sen, tatal fetei, reda opozitia dintre libertatea dragostei si constrangerile traditiei, si reprezinta incompatibilitatea sau lipsa de comunicare dintre civilizatii si mentalitati.

In sufletul lui Allan, fire autoreflexiva, se petrece un puternic conflict interior, initre trairea intensa a iubirii, ca experienta definitorie, si luciditatea autoanalizei. Iubind-o pe Maitreyi, Allan descopera atat lumea tainica a Indiei, cat si forta iubirii adevarate.
Romanul este de tipul jurnalului intim, iar intamplarile sunt relatate la persoana I, din perspectiva subiectiva a personajului-narator, europeanul Allan. Foarte interesanta ramane multiplicarea perspectivei care conduce la existenta celor trei niveluri ale scriiturii si la interferenta "vocilor" narative ale textului.

Primul nivel cuprinde insemnarile zilnice ale Iui Allan, consemnate cu fidelitate in timpul sederii sale in casa lui Narendra-Sen.
Cel de-al doilea nivel contine cateva comentarii adaugate intre paranteze, ulterioare producerii faptelor si Intamplarilor, care au scopul de a explica si de a clarifica anumite aspecte notate in jurnal.
Al treilea nivel este o confesiune a personajului-narator care, in timp ce scrie, retraieste, de fapt, povestea de iubire cu Maitreyi, analizand cu luciditate sensul profund al evolutiei si al semnificatiilor acestei istorii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.