Almodivele - Omagiu femeii

Trimis la data: 2010-07-07
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 1
Autor: Riana Vecrea
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Carmen
A creat-o si i-a dat numele Pepi. Din Pepi, Luci, Bom y otras chicas del monton (Pepi, Luci, Bom si alte gagici din cartier). Sintem in 1980, la Madrid. Franco a murit, Spania e libera. Atit de libera incit un artist rebel, semi-anarhist, semi-autodidact precum Pedro Al modovar sa se-apuce de cinema. Pedro da pe-afara de creativitate, iar in filmul sau - primul sau film! -, "gagicile" vor practica amorul liber, amorul "alternativ" si vor cultiva - cu amor - marijuana pe balcon. Cine sa fie, totusi, "diva" filmului? (in afara lui Almodovar insusi, fireste...)
Cine sa fie, totusi, "diva" filmului? (in afara lui Almodovar insusi, fireste...) Regizorul/scenarist o alege pe Carmen Maura. Ea este Pepi. Iar Maura (care are deja 35 de ani, fiind nascuta pe 15 septembrie 1945, la Madrid, stranepoata unui om politic conservator care a fost presedinte al guvernului, ea insasi proprietara unei galerii de arta, animatoare in cluburi de noapte si actrita in filmul de succes Tigres de papel, 1977) se va lipi de universul almodovarian ca marca de scrisoare: timp de 9 ani, va aparea in aproape toate filmele amicului & complicelui ei, obtinind - in 1988 - prestigiosul premiu Goya (echivalentul Oscarului) pentru rolul din Mujeres al borde de un ataque de nervios (Femei in pragul unei crize de nervi).

Carmen Maura va fi - pe rind - sora Perdida din Entre tinieblas (Obiceiuri necurate), femeia de serviciu violata/casnica abuzata din Que he hecho yo para merecer esto? (Ce-am facut ca sa merit asta?), ba chiar si un transsexual, Tina Quintero pe numele lui/ei, in La Ley del Deseo (Legea dorintei)... Cu figura ei aspra si usor androgina, Carmen Maura este actrita-fetis, de neinlocuit a lui Almodovar "prima perioada" - precum Katharine Hepburn pentru George Cukor, Silvana Mangano pentru Luchino Visconti si Anna Magnani pentru Pier Paolo Pasolini, ca sa ne limitam la regizorii gay.

Si totusi, dincolo de "cresterea si declinul" ei ca actrita (anii '80 ramin virful carierei sale cinematografice) si dincolo de postura de almodiva assoluta, Carmen Maura are si o viata privata, mai putin cunoscuta: s-a casatorit la 19 ani (cu Francisco Forteza), a divortat in 1970, are doi copii. "La chica" zapacita care sfida societatea spaniola cultivind marijuana pe balcon era - in viata de zi cu zi - o tinara divortata cuminte, mama si gospodina la casa ei...

2. Victoria
Victoria Abril (Victoria Merida Rojas) era mult mai tinara - nascuta pe 4 iulie 1959, tot la Madrid - cind a aparut pentru prima data intr-un film de Almodovar: avea 27 ani, iar filmul se chema La Ley del Deseo. Acolo ii avea ca parteneri pe Carmen Maura si pe Antonio Banderas, dar, la 1m59 si necreditata pe generic, nu e de mirare ca nimeni n-a retinut-o... Nimeni - cu exceptia lui Almodovar! Acesta o redistribuie, doi ani mai tirziu, in Atame! (Leaga-ma! Dezleaga-ma!) si face din ea a doua almodiva.

Victoria Abril nu era totusi o necunoscuta. Dupa studii de dans, debutase pe marele ecran la numai 15 ani. Aparitiile regulate - in chip de animatoare - in foarte popularul concurs TV "Un, dos, tres" au facut-o celebra in toata Spania. In 1979, rolul din La Muchacha de las bragas de oro (Fata cu chiloti de aur) de Vicente Aranda i-a adus mare succes, iar in 1987 - anul in care aparea, cu numele necreditat pe generic, in Legea dorintei - obtinea la festivalul de la San Sebastian Premiul celei mai bune interpretari feminine pentru rolul din El Lute (camina o revienta). De fapt, Abril este actrita cu palmaresul cel mai impresionant dintre almodive: Ursul de Aur in 1991 pentru Amantes, inca un premiu de interpretare la San Sebastian, in 1995 si - mai ales - aparitia ei in filme straine atit de diverse precum Gazon maudit sau 101 Reykjavik.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.