Alte manevre - masaj

Trimis la data: 2010-07-12
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 54
Autor: Marina Coljea
Dimensiune: 17kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe langa manevrele fundamentale si secundare de masaj manual folosite in mod obisnuit de catre masorul care aplica procedura sau de catre persoana care se automaseaza, exista o serie de alte procedee care cuprind:
1. masajul reflex;2.hidromasajul; 3.masajul instrumental;4.masajul cu jet de aer cald,;5.masajul cu bule gazoase in apa,;6. masajul cu gheata.
Masajul periostal
Masajul periostal este o tehnica aplicata de autorii germani Volger si Krauss.Ea consta in executarea unor presiuni puternice, cu ajutorul policelui sau a mediusului, in puncte situate pe periost, acolo unde acesta nu este acoperit de parti moi. Punctele de presiune se aleg dupa gradul de sensibilitate la apasare.

Presiunea se exercita timp de 2-3 minute pe fiecare punct, fiind insotita de frictiuni circulare. Manevra se poate repeta de 2-3 ori pe un punct, apoi se trece pe alte puncte dureroase la palpare. Pentru a obtine efecte de durata se executa 3-4 sedinte.Masajul periostal combate fenomenele congestive, de contractura si le atenueaza pe cele dureroase, prin aplicare pe zona de proiectie periostala invecinata zonei afectate.

Dezavantajul metodei consta in faptul ca pacientul are dureri pe durata aplicarii presiunii. Masajul periostal poate fi folosit in tratamentul sechelelor dupa afectiuni traumatice ale aparatului locomotor, interesand tesuturile ligamentare si musculare.

1.2.Masajul pe zone reflexogene Head
Aceasta modalitate de masaj se bazeaza pe faptul ca un anumit segment medular inerveaza, prin fibre nervoase vegetative, o arie viscerala si in acelasi timp inerveaza, prin fibre nervoase somatice, un dermatom, ce reprezinta o suprafata delimitata a tegumentelor.

Dupa Mackenzie si Head, in cazul unui viscer bolnav, impulsurile plecate de la acest nivel sunt proiectate de centrii superiori talamici pe zone somatice de la tegumente. Asa se explica, in cazul viscerelor abdominale, senzatiile de hiperestezie sau de durere proiectate pe tegumentele abdomenului din dreptul viscerului subiacent sau pe zone tegumentare situate la distanta.

Zonele reflexogene principale ale abdomenului pentru masajul diverselor organe sunt urmatoarele:
-epigastru pentru stomac;
-hipocondrul drept pentru ficat, vezica biliara;
- flancul drept pentru colonul ascendent;
- flandul stang pentru colonul descendent;
- fosa iliaca stanga pentru colonul sigmoid;
- zona ombilicala pentru intestinul subtire;
- hipogastru pentru vezica urinara.

Pentru masajul acestor zone pacientul sta in pozitia culcat pe spate cu genunchii departati.Masajul zonei stomacului se aplica pe epigastru si hipocondrul stang. Se incepe cu o manevra calmanta, efleuraj circular al peretului abdominal, in sensul acelor de ceasornic, apoi se executa neteziri circulare in zona epigastrica.

Masajul zonei ficatului si a vezicii biliare incepe tot cu o manevra calmanta, neteziri circulare in sens orar al peretelui abdominal, apoi se executa efleurajul, incepand de la linia mediana in epigastru, pe sub rebordul costal drept pana in partea laterala a hipocondrului drept. Se mai pot efectua vibratii cu degetele sau cu palma in timpul fazei expiratorii.Masajul intestinului subtire se efectueaza in zona ombilicala, cu efect calmant, incepand cu neteziri circulare ale peretelui abdominal in sens orar si continuate cu neteziri circulare in jurul ombilicului, in acelasi sens.

Masajul colonului se face cu scopul de a-l stimula pe segmente incepand din flancul drept, continuand in mezogastru si pana in flancul stang. Initial se executa un efleuraj al peretelui abdominal, dupa care se trece la executarea unor neteziri cu ambele maini, in continuarea celeilalte, in sensul acelor de ceasornic. Manevrele incep din zona iliaca dreapta, de la nivelul cecului, de-a lungul colonului ascendent, pana la unghiul hepatic, apoi spre stanga, de-a lungul colonului transvers pana la unghiul splenic. De aici netezirea se face in jos, pe flancul stang pana la fosa iliaca stanga, de-a lungul colonului descendent si sigmoid. Se poate aplica percutarea efectuata cu varful degetelor pe acelasi traseu si in acelasi sens.

Masajul pe diferite zone ale abdomenlui favorizeaza normalizarea functiilor motorii si secretorii ale aparatului digestiv, absorbtia, precum si functiile de evacuare pe caile biliare si intestinale. Este indicat in dischineziile biliare, tulburarile de mobilitate gastrica, constipatii atone si ptoze viscerale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.