Aluminiu

Trimis la data: 2002-11-15 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 9575
Autor: Cristina Z. Dimensiune: 5kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Majoritatea metalelor au un luciu caracteristic, deşi unele se corodeaza repede. De asemenea, majoritatea metalelor răman în stare solidă la temperatura camerei, deşi mercurul este lichid. Majoritatea metalelor sunt bune conducătoare de căldură şi electricitate. În industrie, cele mai importante metale neferoase sunt aluminiul, cuprul, zincul, plumbul, staniul şi nichelul.

Metalele preţioase aur, platină şi argint au, pe lang㬠rolul lor decorativ şi comercial, multe utilizări industriale importante. Şi, în epoca energiei nucleare, uraniul şi plutoniul oferă perspectiva unor rezerve vaste de energie. Aluminiul este metalul cel mai răspandit, dar o mare parte din el nu poate fi extrasă economic.

Aluminiul este un metal ce reacţionează uşor cu alte substanţe, de aceea nu se găseşte niciodată singur, în stare liberă. Majoritatea aluminiului este combinată chimic cu elemente de care nu poate fi separat cu uşurinţă. Argila conţine aproximativ 25% aluminiu în greutate, metalul fiind combinat cu siliciu şi oxigen în compuşi ce se numesc silicaţi de aluminiu. Totuşi, extracţia aluminiului din argilă este mult prea costisitoare pentru a fi de interes comercial.

Principalul minereu din care se extrage aluminiul este bauxita, care este bogată în alumină hidratată = oxid de aluminiu combinat cu apă. Zăcăminte de bauxită se găsesc în multe părţi ale lumii, inclusiv în Australia, Jamaica, Guineea şi Rusia.

Aluminiul se obţine din bauxită prin electroliză = utilizarea unui curent electric care separă componentele unui compus chimic. În procesul tradiţional, alumina anhidră (fără apă), obţinută din bauxită, se dizolvă în criolit (fluoroaluminat de sodiu) topit.

Un curent electric trecut prin această soluţie descompune alumina în oxigen şi aluminiu. Procesul are loc la o temperatură de aproximativ 1000 C. Metalul, care se formează în stare topită, este turnat în matriţe.

Produse din aluminiu
Aluminiul se corodează extrem de repede la aer, acoperindu-se cu un strat subţire, dar tare, de oxid. Acesta protejează metalul argintiu de continuarea coroziunii. De aceea aluminiul este folosit la multe articole, de la folii pentru gătit şi ustensile, pană la tocuri de fereastră şi panele de protecţie pentru clădiri.

Densitatea aluminiului este aproximativ doar o treime din cea a oţelului. De aceea aluminiul şi diferite aliaje din aluminiu sunt folosite pentru fabricarea unor piese uşoare pentru aeronave.Deşi aluminiul nu este un conducător de electricitate la fel de bun ca şi cuprul, utilizarea sa pentru cabluri este în creştere.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.