Aluminiu

Trimis la data: 2002-06-10 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 5825
Autor: Marry Dimensiune: 4kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Raspândire în natura: Aluminiul este cel mai rsspândit metal în natura; el alcatuieste 7,4% din scoarta pamântului. Aluminiul nu exista în stare nativa. Dintre mineralele mai importante sunt: micele, feldspaiii respectiv si produsele de alterare ale acestora: caolinul si argila, corindonul si varietatile lui, bauxita apoi criobitul.

Raspândire în natura: Aluminiul este cel mai rsspândit metal în natur;; el alcttuiette 7,4% din scoaraa pmmântului. Al nu exist în stare nativ.. Dintre mineralele mai importante sunt: micele, feldspaiii respectiv ii produsele de alterare ale acestora: caolinul ii argila, corindonul ii varietţiile lui, bauxita apoi criobitul. Preparare: Fabricarea Al comport dou etape: a) fabricarea oxidului de Al.
Aluminiul, mai ales acela destinat construciiilor de avioane nu trebuie s coniin nici fier nici siliciu. De aceea când bauxitele coniin cantitţii mai mari de fier ii de siliciu, ele trebuie supuse unor tratamente prealabile de purificare. Procedeul Bayer este unul dintre cele mai rsspândite procedee pentru fabricarea aluminei din bauxite srrace în fier ii siliciu. În acest procedeu, bauxita, în prealabil calcinat ii mccinat,, este tratat cu hidroxid de sodiu, în autoclave, la 4 – 6 at ii 160 – 180 C. Oxidul de Al din bauxit trece în soluiie sub form de aluminat de sodiu Na[Al(OH)4]. Amestecul se filtreaz, separându-se soluiia de aluminat de sodiu de hidroxizii de fier ii de combinaiiile siliciului cu aluminatul de sodiu. În soluiia cu aluminat de sodiu se introduce fie un curent de bioxid di carbon, când precipit hidroxidul de Al.

2Na[Al(OH)4] + CO2 = 2Al(OH)3 + Na2CO3 + H2O fie cantitţii mici de Al(OH)3 care amorseaz desc aluminatului având rol de germen de cristalizare pentru separarea hidroxidului de Al:

Na[Al(OH)4] = Al(OH)3 + NaOH Hidroxidul de Aluminiu obiinut se calcineaz în cuptoare rotative la 12000C când trece în oxid de Al:
2Al(OH)3 = Al2O3 + 3H2O . Noroaiele roiii rmmase de la separarea hidroxidului de Al coniin în afar de oxizi de fier ii siliciu, oxid de titan ii oxid de vanadiu, a crror extragere este o problem luat în cercetare. Un coniinut mai mare de siliciu în bauxit este duunttor, deoarece siliciul trece în Al2O3, de unde poate pttrunde în Al metalic.

Aluminiu
Oxidul de aluminiu nu poate fi redus cu crrbune deoarece s-ar forma carbura de aluminiu, Al4C3. Cum îns alumina are un punct de topire foarte ridicat(20500C) în topitur se adaug drept fondant criolit, care scade temperatura de topire la 9800C. Se lucreaz la intensitţii de curent de peste 50000A.

Aluminiu
Celula electrolitic este format dintr-o cuv de oeel cpptuiit cu blocuri de grafit suspendaii în topitur.. Prin trecerea curentului electric, Al se adun în jurul catodului la fundul celulei, de unde este scos periodic, iar O este pus în libertate la anod, unde se unette cu carbonul electrodului formând oxizi de carbon. Anodul fiind consumat, trebuie înlocuit din timp în timp. Al obiinut este impur ii trebuie rafinat. Pentru obiinerea aluminiu foarte pur, cu 99,90 – 99,99% Al se folosette rafinarea electrolitic..

Aluminiu.Proprietţii fizice: Aluminiu este un metal alb – argintiu, care cristalizeaz în sistemul cubic cu feee centrate. Este un metal uoor mai puiin dur decât cuprul. Aluminiu este un foarte bun conducttor de clldur ii electricitate. Conductibilitatea electric ii cea termic sunt aproximativ pe jumttate cât la cupru. Aluminiu este foarte plastic; poate fi laminat, bttut în foi foarte subiiri sau transformat în sârm fin..

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.