Aluminiu si Hans Christian Oersted

Trimis la data: 2007-11-14 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Morosanu C. Dimensiune: 47kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aluminiul este un element chimic din grupa a III-a a tabelului periodic al elementelor.Alte caracteristici: maleabil, ductil, nu prezinta proprietati magnetice. Aluminiul a fost descoperit de către Friedrich Wöhler în anul 1827. Originea denumirii provine din latină.Cel mai răspândit metal din natură. Nu se află în stare liberă , fiind găsit în minereurile de bauxită, silicaţi sau oxizii săi: corindon(incolor), safir, rubin, smarald, şmirghel.

Compuşii aluminiului
Cu oxigenul formeaza oxizi(Al2O3), cu sulful sulfuri(Al2S3), cu clorul cloruri(AlCl3).

Utilizare
Este foarte folosit în industrie datorită rezistenţei sale la oxidare, proprietăţilor mecanice bune şi densităţii sale mici. Aluminiul este folosit în industria aerospaţială, în construcţii, acolo unde este necesar un material uşor şi rezistent. Datorită proprietăţilor electrice bune, aluminiul este folosit şi ca material conductori.

Amanunte
Anul descoperirii: 1808;A fost descoperit de :Hans Christian Oersted
Originea numelui: De la cuvantul latinesc alumen;Se foloseste in: industria aeronautica si pt cutii de bauturi;Se obtine: din bauxita

OERSTED (Oe) Unitate de măsură pentru intensitatea câmpului magnetic. A fost denumită astfel în cinstea fizicianului danez Hans Christian Oersted.DEFINIŢIE: 1 oersted este intensitatea câmpului magnetic căreia îi corespunde, în vid, o inducţie magnetică de 1 gauss.
NOTĂ: Oerstedul este unitate tolerată. Astăzi se foloseşte ca unitate pentru intensitatea câmpului magnetic amperul pe metru (A/m).
RAPORTUL DE CONVERSIE: 1 Oe = 1 000 A / 4p*m.

VIAŢA ŞI OPERA
Hans Christian Oersted s-a încarnat la 14 august 1777, în orăşelul Rudkjobing, în insula daneză Langeland, în familia unui farmacist. Mijloacele financiare modeste ale părinţilor nu i-au permis să frecventeze regulat şcoala. A învăţat singur din diverse cărţi, uneori şi cu câte un profesor particular.

Când a împlinit vârsta de doisprezece ani a început să-l ajute pe tatăl său, farmacistul, şi în curând munca în farmacie a devenit o pasiune pentru el. După examenul de bacalaureat a plecat la Universitatea din Copenhaga pentru a studia ştiinţele naturii, filozofia şi medicina. La vârsta de douăzeci şi doi de ani a obţinut doctoratul de medicină şi a început să predea la Universitate fizica şi chimia, preluând de la tatăl său şi administraţia farmaciei.

Încă în timpul studiilor a manifestat interes pentru munca ştiinţifică, căreia acum putea să i se dedice. Îl interesa în mod deosebit elementul galvanic descoperit de Volta. Între anii 1801 şi 1804 a întreprins o călătorie de studii prin universităţile din Germania, unde a făcut cunoştinţă cu savanţi de renume. După întoarcere, a fost numit profesor de fizica şi chimie la Universitatea din Copenhaga, unde a continuat să predea, cu unele întreruperi, aproape continuu.
Din anul 1815 până la sfârşitul vieţii sale terestre a fost secretar al Societăţii Ştiinţifice daneze. În anul 1817 a fost numit profesor titular de fizică şi membru al administraţiei din Copenhaga.

În anul 1820 a publicat în lucrarea, în limba latină, intitulata Experimente referitoare la acţiunea conflictului electric asupra acului magnetic, în care reunea toate rezultatele experienţelor sale de până atunci şi care au fost încununate de descoperirea acţiunii magnetice a curentului electric şi, prin aceasta, de descoperirea electromagnetismului.

Această descoperire a avut o importanţă de principiu. Ea i-a impulsionat pe Ohm, Ampere şi Faraday în realizarea marilor lor descoperiri şi a introdus un nou domeniu de cercetare în fizică - studiul fenomenelor electromagnetice. Pe baza descoperirii lui Oersted, Schweiger şi Poggendorf au construit instrumente pentru măsurarea curentului electric.

În anul 1829, Oersted, pe lângă funcţia pe care o îndeplinea la Universitate, a fost numit director al Şcolii Politehnice municipale. În domeniul cercetării ştiinţifice a continuat cu lucrări din chimie şi a studiat condensabilitatea gazelor şi a lichidelor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.