Aluminiul

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 16960
Autor: Gabriel Nica Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aluminiul,cel mai abundent metal din scoarta Pamantului, a fost obtinut întaia data de catre HUMPHRY DAVY. Aluminiul este un metal foarte electropozitiv si reactiv cu greutatea atomica 26,974 ; are o structura cristalina cubica,cu fetele centrate, ceea ce îl face maleabil si ductil, adica poate fi laminat în foi subtiri si tras în fire fine. Caracteristicile AL. metalic depind si starea de puritate.Astfel, pentru AL. pur de 99,99% punctul de topire este de 660,2 C, iar greutatea specifica de 2,699 g/cm3,în timp ce pentru AL. Tehnic de 99,5% , valorile respective sunt 658,4+C si 2,705 g/cm3.

Aluminiul,cel mai abundent metal din scoarat Pamantului, a fost obtinut întaia data de catre HUMPHRY DAVY. Aluminiul este un metal foarte electropozitiv si reactiv cu greutatea atomica 26,974 ; are o structura cristalina cubica,cu fetele centrate, ceea ce îl face maleabil si ductil, adica poate fi laminat în foi subtiri si tras în fire fine.
Caracteristicile AL. metalic depind si starea de puritate.Astfel, pentru AL. pur de 99,99% punctul de topire este de 660,2C, iar greutatea specifica de 2,699 g/cm3, în timp ce pentru AL. Tehnic de 99,5% , valorile respective sunt 658,4+C si 2,705 g/cm3.

Diferenta mare între temperatura de topire (660C) si cea de fierbere (2270C), perfecta stabilitate a metalului în stare topita sunt calitati care permit ca turnare lui în forme sa se faca usor si în bune conditii.
Aluminiul este un metal amfoter, care se poate ioniza în apa fie bazic, fie acid dupa PH.respectiv. Sa luam exemplul hidroxidului de AL :
AL(OH)3 + OH AL(OH)4
AL(OH)3 + 3H+ AL3+ + 3H20

Aluminiul are o mare capacitate de reactie.Rezistentaaluminiului si a aliajelor sale la coroziune depinde de comportarea pelicului fine de oxid de aluminiu care acopera metalul. Prin tratament anodic se obtine un strat uniform, care poate absorbi coloranti organici pentru a capata orice nuanta si care în acelasi timp creste rezistenta sa la coroziune.
Prin observatii repetate s-a demonstrat ca într-o atmosfera umeda si coroziva trebuie ferit aluminiul de contactul cu metalele electropozitive, spre a evita atacarea si corodarea lui. In practica, trebuie ocolit în special contactul cu cuprul; în schimb contactul cu zincul apara alumuniul de atac.

Aluminiul. PROPRIETATI
-Un volum de aluminiu cantareste o treime din greutatea unui volum identic de otel;
-Singurele metale mai usoare sunt Litiu-l,Beriliu-l si Magneziu-l ;

Aluminiul. ROL FIZIOLOGIC
-Datorita puternicei sa le rezistente la greutati si presiuni mari, aluminiul este folosit în industria aerodinamicii, a garniturilor de tren si la confectionatea altor aparate cu motoare, în a caror caz este importanta conservarea energiei si o buna mobilitate.

-Aluminiul este folosit si ca conductor de electricitate pentru masa sa mica, desi are numai 63% din conductibilitatea cuprului.
Acesta masa mica este foarte importanta la transmisii cu voltaj mare la distanta,iar AL. Transporta datorita proprietatilor sale ,chiar în acest moment, peste 700.000 V.
-Aluminiul este folosit • în arhitectura (structuri)
• conservarea alimentelor (ex. Foaia de AL. de 0,018 cm.)
• industria conservelor
• scopuri militare

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.