Aluminiul si compusii aluminiului

Trimis la data: 2012-06-13 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 734
Autor: Neagu Claudiu-Razvan Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aluminiul este al treilea element ca raspandire, dupa oxigen si silicat. A fost descoperit de F. Wohler (1827). El formeaza 7,5% din scoarta Pamantului si se gaseste sub forma de compusi. Compusii cei mai raspanditi sunt: feldspatii (alumo-silicati de potasiu sau de sodium, K [ AlSi3O8 ], respective Na [ AlSi3O8 ]) si produsele lor de descompunere: argila si caolinul a caror compozitie corepsunde formulei Al2O3 • 2SiO2 • 2H2O.

Dintre ceilalti compusi ai aluminiului, cei mai raspanditi sunt: corindonul, Al2O3; diasporul, Al2O3 • H2O; hidrargilitul, Al2O3 • 3H2O; spinelul, Al2O3 • MgO; criolitul (hexafluoroaluminat trisodic), Na3 [ AlF6 ], etc. Pentru obtinerea aluminiului, se utilizeaza diasporul si hidragilitul, care constituie mineralele principale din minereul cunoscut sub numele de bauxita, care se gaseste si la noi in tara in Muntii Apuseni. Bauxita este constituita dintr-un amestec de: diaspor, hidragilit, oxid de fier, Fe2O3, dioxid de silciu, SiO2 si dioxid de titan, TiO2.

Bauxita are o compozitie foarte variata si este diferit colorata, culoarea fiind data de continutul in oxid de fier. Astfel, bauxita alba contine 0,5 - 5 % Fe2O3, cea galbena, 10 - 25 % Fe2O3, iar bauxita rosie 15 - 60 % Fe2O3. Aluminiul este un metal de culoare alba-argintie, foarte maleabil si ductile; la 600a�� devine sfaramicios. Are o densitate foarte mica (2,699 g/cm3) in raport cu densitatea celorlalte metale uzuale. Astfel, aluminiul este de aproximativ trei ori mai usor decat fierul (densitatea fierului este de 7,8 g/cm3).

Aceasta proprietate a determinat intrebuintarea lui in constructia masinilor si pieselor de masini care trebuie sa fie cat mai usoare.
Aluminiul se topeste la 659,7a��. E maleabil si ductile; bun conducator de caldura si de electricitate, inlocuind partial cuprul in fabricarea conductoarelor electrice. Este rezistent (stabil) fata de aer. Aluminiul in aer se acopera la suprafata cu un strat subtire, protector, de oxid de aluminiu. In stare de pulbere aluminiul, incalzit la 700a��, arde si se transforma in oxid de aluminiu:

4Al + 3O2→ 2Al2O3 Din cauza marii sale afinitati pentru oxigen, aluminiul este un foarte bun reducator pentru oxizii metalelor, proprietate folosita in aluminotermie. Astfel,reduce oxidul de fier punand fierul in liberatate:Fe2O3 + 2Al = Al2O3 + 2Fe In aceasta reactie se produce foarte multa caldura si temperatura se ridica la 2400a��. Amestecul de oxid de fier si de pulbere de aluminiu se numeste termit.

Prin metoda aluminotermica se pot prepara fierul, cromul, manganul, titanul, etc., in stare extreme de pura, precum si diferite aliaje. Aluminotermia mai este folosita la sudarea diferitelor piese metalice, ca de exemplu, capetele sinelor de tramvai, arborii de transmisie.Aluminiul se combina cu clorul, cu bromul, chiar la temperatura normala, iar cu iodul numai la cald, formand halogenurile respective:

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.