Aluzie

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.46 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul provine din fr. allusion, it. allusione, lat. allusio "gluma, joaca". Figura de stil constand in a exprima un lucru cu intentia de a face sa se inteleaga un altul: "Bate saua sa priceapa iapa", spune lapidar si sugestiv inelepciunea populara. A. este de fapt o comparatie subinteleasa, un fel de alegorie (v.), care mai curand insinueaza decat numeste apropierea dintre cei doi termeni.
Ea trebuie sa fie discreta, spre a oferi cititorului si ascultatorului placerea de a o dezvolta el insusi, dar in acelasi timp si destul de transparenta, spre a nu risca sa cada in gol. Producand efectele cele mai diverse si mai neasteptate, A. este familiara mai cu seama genuAZrilor in care autorul se adreseaza direct publicului, cu intentii moralizatoare, polemice, satirice.

Astfel, ea abunda in fabula (v.), in teatrul comic (v. Comedie), in vodeviluri (v.), operete, reviste, in parodie (v.) si in foiletonul (v.) ziaristic, devenind uneori o arma foarte periculoasa pentru adversar. Publicul reactioneaza in raport cu gradul sau de cultura si de informare privind obiectul pe care-1 vizeaza A. Uneori, el aplica singur ideile operei unor realitati ce nu erau in vederile autorului.

Dictionarele de retorica si stilistica poetica ajung sa reconstituie o gama foarte intinsa de categorii ale A., clasificate mai intai dupa origine si sens: istorica, mitologica, nominala, verbala, literara, politica, sociala, anticlericala etc.; apoi, dupa caracterul functional: de circumstanta, de transfer, formala, simbolica. Acest clasament, avand un scop demonstrativ, e arbitrar, pentru ca in reaAZlitate categoriile apar mai putin in stare pura, ele prezentandu-se de obicei cumulate si interferente.

In Scrisoarea III, Eminescu foloseste o A. nominala (aceea care se sprijina pe un nume propriu avand putere insinuant-evocatoare), care, prin natura si obiectul ei, e in acelasi timp simbolica, politica si satirica: "Dintr-acestia tara noastra isi alege astazi solii / Oameni vrednici ca sa saza in zidirea sfintei Golii !"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.