Amazon

Trimis la data: 2002-11-19
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 8.74 / 10
Downloads: 12
Autor: Sergiu F.
Dimensiune: 529kb
Voturi: 790
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Amazon cel mai mare fluviu al Terrei este situat în America de Sud.El străbate continentul dintr-o parte în alta,desfăşurându-se de-alungul paralelei de 4° lat. sudică. In parcursul său de la Anzii Peruvieni la Oc.Atlantic străbate 5 ţări: Columbia,Ecuator,Peru,Bolivia şi Brazilia,teritoriu pe care se desfăşoară cea mai mare parte a apelor sale.Amazon
Amazon - Descriere generală

Amazon (Amazonas) a fost iniţial numit după primul descoperitor - Orellana,indienii îi spuneau Parana-Tinga (Râul Alb) sau Parana-Guazu (Râul Mare).

Există unele controverse in ceea ce priveste originea numelui râului.Unii afirmă că numele “Amazon” provine de la Amazoane,femei războinice din mitologia greacă,alţi afirmă că numele derivă de la cuvântul amerindian amassona care înseamnă distrugătorul de bărci.Acest renume este pe bun drept meritat de magnificul fluviu care drenează de două ori mai multe aluviuni de cât însuşi Nilul.

In 1500 spaniolul Vicente Yanez Pinzon descoperă gura fluviului ale cărui ape transformau porţiunea alăturată Oceanului Atlantic într-o Mar Dolce (Marea Dulce).Având o lungime de 7025 km, magnificul fluviu prin apele sale formează un bazin având o suprafaţă de 7150000 km2 .

Cursul superior, reprezentat prin Ucayali şi Maranon, se înscrie în regiunea muntoasă, andină, cu văi înguste, îndeosebi a Maranonului, care curg paralel cu ţărmul Pacificului pe o vale de natură tectonică, cu pante mari, ceea ce conferă râurilor viteze de scurgere mari în comparaţie cu cele din Câmpi¬a Amazoniei. Câmpia Amazoniei, care are o lungime, de la vest la est, de 4 380 km, o pantă extrem de mică - 0,003 % (la vest 160 m. alt. şi la est 0 m), corespunde unei zone de subsidenţă în care s-a acumulat un volum enorm sedimente (circa 4 000 m grosime).

Râurile afluente, la ieşirea din podişurile vecine, constituite din roci dure, formează numeroase cascade şi repeziş¬uri care le conferă un potenţial idroenergetic ridicat.

Situat în zona ecuatorială, cu afluenţi în ambele emisfere, regimul de scurgere este uniform tot timpul anului. În timpul verii boreale aduc ape bogate râurile de pe partea stângă, iar în vara australă cele de pe dreapta. Totuşi, datorită numărului mare de afluenţi din emisfera australă, în august - septembrie, când râurile de aici au apă mai puţină, se înregistrează ape scăzute pe Amazon. Sunt şi situaţii, cu totul excepţionale, când apele mari din cele două emisfere se suprapun producând inundaţii catastrofale.

Informaţiile provenind din surse autorizate despre cantitatea de apă e care o transportă Amazonul sunt, totuşi, destul de diferite. Cu circa 30¬9 ani în urmă, debitul mediu al râului era estimat la 70 000 m3/s: Ulterior, prin efectuarea altor măsurători, cifra s-a ridicat la 120 000 m3/s, iar după calculele Serviciului geological Statelor Unite,aceasta ar ajunge la valoarea colosală de 190 000 m3/s după confluenţa cu râul Xingu, corespunzând unui debit specific de 30,9 1/s. km2. În lucrarea World water balance and water resources of the Earth, 1978, debitul mediu împreună cu Tocantins este estimat la 220 000 m3/s. Debitul maxim ar fi de aproximativ 300 000 m3/s, iar cel minim de 70 000 - 80 000 m3/s.

Potrivit valorii debitului mediu,Amazonul ar deţine 17-19 % din scurgerea medie a râurilor Terrei.Corespunzător acestei cantităţi de apă este şi cea de aluviuni, care apreciază la un miliard de tone pe an. Această cantitate enormă de aluviuni este împrăştiată în Oceanul Atlantic sub forma unui uriaş evantai, în faţa gurilor Amazonului, până la circa 300 km în larg.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.