Amazonul

Trimis la data: 2004-02-08
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 8.30 / 10
Downloads: 3812
Autor: Ligia Enache
Dimensiune: 8kb
Voturi: 3505
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Amazonul mai este numit şi Amazonas fiind cel mai mare râu al Terrei prin cele trei coordonate de bază: lungime, suprafaţa bazinului şi debit de apă scurs.
Străbate de la vest la est aproape întregul continent sud-american, în porţiunea lui cea mai lată, aproximativ de-a lungul paralelei de 4° latitudine sudică. Izvorăşte prin afluentul său Ucayali şi respectiv Apurimaç, din Anzii Peruvieni, Cordiliera de Chila, masivul nevada Mismi dintr-un lac situat la 5250 m. altitudine numit Intyre.

Amazonul propriu-zis începe de la confluenţa celor doi mari afluenţi Ucayali şi Marãnon, care se unesc la Nauta, aproape de localitatea Iquitos; până la unirea cu cel mai mare afluent de pe stânga- Rio Negro, care se produce la Manaus, Amazonul se numeşte Solimões.

În limitele bazinului intră versanţii estici ai Anzilor, o parte din Podişul Guianei, partea nordică şi centrală a Podişului Braziliei şi Amazonia, cea mai mare câmpie din lume. Cea mai mare parte a cursului se desfăşoară între Ecuator şi 5° latitudine sudică, cu consecinţe foarte importante în clima regiunii şi pentru regimul de scurgere a fluviului. Cursul superior, reprezentat prin Ucayali şi Maranon, se înscrie în regiunea muntoasă, andină cu văi înguste, îndeosebi a Manonului care curge paralel cu ţărmul Pacificului pe o vale de natură tectonică,cu pante mari care conferă râurilor viteze de scurgere mari în comparaţie cu cele din Câmpia Amazoniei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.