Ambiguitatea semnificatiei adevarului

Trimis la data: 2015-11-26 Materia: Filosofie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Rozlovan Trofim Dimensiune: 193kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Despre Adevar se poate vorbi in foarte multe feluri si din perspective diferite. Ar fi foarte riscant sa incercam sa il definim, avand in vedere complexitatea conceptului si indeterminarea sa in procesul de semnificare. Chiar daca problema adevarului si a falsitatii este una logica (se poate vorbi despre adevarul sau falsitatea unei judecati), totusi cele mai importante contributii au venit din domeniul ontologiei si al teoriei semnificatiei. Astfel, daca se vorbeste de un criteriu de recunoastere a unui adevar, atunci ne plasam intr-o perspectiva semiologica, iar daca tratam problema Adevarului ca "orizont al fiintei", la modul heideggerian, suntem in zona ontologiei.

Din punct de vedere gnoseologic, problema Adevarului se leaga in mod direct de problema limitelor cunoasterii (ce este posibil sa stiu, cum ar spune Kant). Din toate aceste perspective, dar si din domenii conexe filosofiei, ca si din stiinta, voi alege sa discut, in limitele acestui eseu, despre relativitatea cunoasterii raportate la Adevar, dar si despre lipsa de fundament a vreunei teorii despre cunoasterea absoluta. Ceea ce vreau sa argumentez este ca o astfel de cunoastere nu exista, iar despre obiectele cunoasterii absolute nu putem vorbi decat in termeni antinomici si paradoxali, fie ca facem filosofie fie ca ne raportam la stiinte.

Adevarul, in acceptia obisnuita, reprezinta o reflectie a realitatii, determinarea starii prezente sau anterioare a unui lucru. Opinia unanim acceptata prezinta astfel adevarul ca un acord fix, determinat, intre intelect si realitatea semnificanta. "Intelectul uman - afirma, pe urmele lui Aristotel, teologul Toma d'Aquino - este masurat de lucruri". Daca ne-am orienta dupa acceptia stiintifico-filosofica, termenul de adevar semnifica mai multe forte care actioneaza diferit, unele dintre ele chiar antagonice.
Aceste antagonisme, sesizate inca din Antichitate de un Heraclit si teoretizate, prin altii, de Hegel sau Stephane Lupasco sunt prezente atat in structura energetica a Universului, cat si in interiorul judecatilor logice:

Ca realitate psihologica, "adevarurile" sunt perceptii subiective asupra realitatii. De exemplu, un daltonist nu distinge rosul de verde, iar pentru el nu exista desenata cifra 10 cu pixul rosu pe foaie verde. Inexistenta cifrei este, pentru daltonist, un adevar la fel de evident ca si vederea policromica a numarului in perceptia unui om cu vederea normala.In plus, multe dintre modurile de perceptie si senzatie ale realitatii - asa numitele "adevaruri elementare" (common trues) nu tin seama doar de calitatile perceptive sau de inzestrarile biologice ale fiecarui individ in parte, ci si de personalitatea, educatia primita, experienta de viata, gusturile personale.

De exemplu, unii oameni pot aprecia o pictura ca fiind impresionanta, expresiva, altii, dimpotriva, o privesc cu un ochi critic si o considera lipsita de valoare, "urata". Toate aceste pareri conduc la contradictii si la serii de antinomii, la fel cum in filosofie opiniile formate in diferite scoli se contrazic unele pe altele.2

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.