Ameliorarea organismelor animale

Trimis la data: 2009-03-04 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1367
Autor: Dumitru-RM Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din cele mai vechi timpuri omul s-a ocupat de îmblînzirea animalelor sălbatice si a plantelor spontane. Stiinta care elaboreză bazele teoretice si metodele de creare a noi soiuri de plante,rase de animale si tulpini de microorganisme,precum si de îmbunătătire a celor existente este numită ameliorare.

Bazele ameliorării au fost puse de către eminentul genetician si amelio-rator rus,academicianul N.Vavilov. Fundamentul stiintific al ameliorării îl reprezintă genetica. Sarcina de bază a ameliorării rezidă în crearea de noi soiuri de plante de cultură,rase de animale
domestice si tulpini de microorganisme.

Directiile principale ale ameliorării sunt următoarele:
1) roada înaltă la hectar a soiurilor de plante,prolificitatea si productivitatea raselor de animale ;
2) calitatea productiei ;
3) proprietătile fiziologice ;
4) calea intensivă de dezvoltare .

Ameliorarea cuprinde două etape: domesticirea si selectia.Primele încercări de domesticire au fost făcute acum 20-30 mii de ani. Initial domesticirea decurgea inconstient. Plantele si animalele sălbatice se alegeau după capacitatea lor de a se în-multi în conditii artificiale,sub controlul omului.

Tipuri de bază a selectiei artificiale
Selectia în masă se face după fenotip atît în populatiile de plante,cît si în cele de animale,fără controlul genotipului. Neajunsul acestui tip de selectie constă în faptul că după fenotip nu întotdeauna poate fi ales cel mai bun genotip. Selectia în masă asigură ameliorarea înceată a populatiilor,dar fără aplicarea ei rasele si soiurile riscă să-si piardă repede calitătile.

Selectia individuală. La baza acestui tip de selectie stă aprecierea plantelor si animalelor selectate după descendenti. Aceasta permite o evaluare mai exactă a genotipului. Selectia individ- uală este deosebit de eficientă în alegerea indivizilor după caractere cantitative. Selectia combinativă prezintă o îmbinare a selectiei individuale cu hibridizarea. Astfel,for-mele de plante sau animale ce se deosebesc după anumite caractere se încrucisează. Apoi se face selectia individuală printre hibrizii obtinuti a formelor homozigote recombinate.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.