Amenajarea agroturistica a teritoriului - Statiunile balneoclimatice

Trimis la data: 2009-12-28
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.86 / 10
Downloads: 1535
Autor: Miki71
Dimensiune: 8kb
Voturi: 52
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Amenajarea agroturistica a teritoriului
Staţiunile termale funcţionand ca centre turistice complexe şi de multe ori ca centre urbane, destinate unei clientele de mare eterogenitate, necesită o concepţie de amenajare adecvată, o organizare a teritorului într-o viziune regională, integrată, care să asigure coordonarea spaţială a tuturor activităţilor turistice şi neturistice. Motivaţia principală a vacanţelor în aceste staţiuni, cura balneară, îl constituie factorii naturali de cură: varietate, capacitate, calitate, distribuţie în teritoriu etc.
Referat despre Amenajarea agroturistica a teritoriului
În aceste condiţii, în procesul de amenajare a arealelor balneare se impune:
- delimitarea zonelor funcţionale;
- dimensionarea construcţiilor balneare şi de altă natură;
- structura echipamentelor într-o concepţie unitară;
- amenajarea unor spaţii libere şi utilizarea lor în scopuri terapeutice etc.

Pentru determinarea mărimii viitoarelor localizări se porneşte de la evaluarea capacităţii factorilor naturali de cură; stabilirea modalităţilor de utilizare a resurselor, cură internă sau externă, şi a necesarului pentru o procedură, în cazul fiecărui tip de tratament; stabilirea raportului între curanţi şi cei veniţi pentru alte destinaţii.

Odată stabilite dimensiunile echipamentelor ce urmează a fi realizate, se trece la etapa determinării modelului de amenajare, cu menţiunea că, prin natura specifică a activităţilor şi modul de organizare a acestora, în amenajarea staţiunilor balneoclimatice există multe elemente comune cu localizările din zonele de litoral. Un alt aspect ce caracterizează localizările balneare, mai ales cele moderne, indiferent de orientarea acestora spre concetrare sau izolare vizează materializarea formulei „totul sub acelaşi acoperis”, determinând realizarea unor dotări complexe care să ofere în aceeaşi incintă servicii de cură balneară şi prestaţii turistice clasice cum ar fi cazare, masă, agrement.

Totodată, trebuie avută în vedere modernizarea permanentă a formelor de localizare a echipamentelor, în raport cu evoluţiile cererii şi cu realizările în domeniul tehnic. România dispune de un bogat şi variat fond de factori naturali terapeutici: ape minerale, ape şi nămoluri, emanaţii de gaze etc. factori răspândiţi în aproape toată suprafaţa ţării, în diferite zone climatice.

Turismul balnear a cunoscut o tendinta ascendenta, datorita unor cauze precum:
- inrautatirea starii de sanatate a populatiei;
- cresterea numarului persoanelor de varsta a III-a;
- intensificarea eforturilor pentru ingrijirea starii de sanatate si prevenirea imbolnavirilor etc.

In ultimul timp, accentul se pune nu numai pe utilizarea resurselor naturale, cat si pe noi tipuri de tratamente ca: acupunctura, apiterapie, gimnastica medicala, cosmetica medicala, cura de slabire, miscare in aer liber, etc. Principalele staţiuni care dispun, în prezent, de condiţii moderne de cazare, masă şi tratament sunt: Băile Felix, Băile Herculane, Călimăneşti-Căciulata, Vatra Dornei, Covasna, Băile Govora, Băile Săcel etc.

În prezent, pe plan mondial, cât şi în România, în politica de ocrotire a sănătăţii populaţiei, un accent tot mai mare se pune pe medicina omului sănătos, pentru menţnerea stării fizice şi psihice normale, ca una din condiţiile de bază ale nivelului civilizaţiei. Acest fapt reliefează mai mult importanţa medicinii preventive, pentru preîntâmpinarea apariţiei bolilor cronice.

Tara noastra dispune de un bogat si variat fond natural terapeutic reflectat prin: ape minerale, ape si namoluri terapeutice, emanatii de gaze etc., ce a permis crearea de statiuni balneoclimaterice pe tot cuprinsul tarii, acestea gasindu-se azi intr-un proces de dezvoltare si modernizare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.