America

Trimis la data: 2011-03-10 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 26 Nota: / 10 Downloads: 1105
Autor: Torsan Adrian Dimensiune: 881kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Statele Unite ale Americii (engleza: United States of America) este numele unei tari din America de Nord, situata intre Canada, Mexic, Cuba, Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific. In prezent SUA este cea mai puternica tara din punct de vedere economic si militar, are cea mai adanca influenta culturala si politica si detine cele mai avansate nivele de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica pe plan mondial. Federatia este alcatuita din 50 de state, dintre care 48 sunt state continentale. Totodata, statul este considerat simbolul economiei libere de piata. Datorita abundentei bogatiilor naturale (carbune, petrol, gaze naturale, hidroenergie), el este mai putin dependent de importul de energie decat majoritatea celorlaltor state industrializate.

America este impartina in 2 parti:
Continentul Nord American este format din 3 tari : Canada, Mexic, S.U.A.
- America de Nord are o suprafata de 24.709.000 kmAC ce reprezinta aproximativ 4,8% din suprafata Terrei sau 16,5% din uscat. Este al treilea continent ca suprafata, dupa Asia si Africa si al patrulea ca populatie dupa Asia, Africa si Europa.

Continentul Sud American cuprinde urmatoarele tarii: Brazilia, Columbia, Venezuela, Peru, Guyana, Suriname, Guyana Franceza, Chile, Bolivia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Panama si Tara de Foc.
- America de Sud, a patra intre cele sapte continente, in ceea ce priveste suprafata, ocupa 17.820.900 km patrati sau mai bine spus 12% din intreaga intindere a pamantului. Regiunea America de Sud include si o serie de insule, majoritatea apartinand tarilor de pe continent

Canada este un stat situat in extremitatea nordica a continentului american. Ca suprafata, Canada este a doua tara a lumii ca intindere dupa Rusia, teritoriul sau fiind organizat asemenea unui stat federal, in zece provincii si trei teritorii. Este marginita la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific.

La sud, se invecineaza cu Statele Unite ale Americii. Canada este un stat federal situat in America de Nord, avand o granita de 6416 km cu Statele Unite ale Americii la sud si 2477 km cu statul american Alaska la nord-vest (un total de 8893 km de frontiera cu Statele Unite, aceasta fiind cea mai lunga frontiera nemilitarizata din lume). La vest, se invecineaza cu oceanul Pacific, la nord, cu oceanul Arctic, Golful Hudson si Golful James, la nord-est cu Marea Labradorului, la est, cu Golful Sf.

Laurentiu si oceanul Atlantic, iar la sud-est, cu Golful Fundy. Temperaturile medii in Canada depind de locatie. Iernile pot fi aspre in multe zone ale tarii, mai ales in preerii, unde temperatura medie zilnica este sub a15 ºC. Exceptia este British Columbia, care se bucura de un climat temperat, cu ierni usoare si ploioase. Media temperaturilor maxime in timpul verii pe coastele estica si vestica este intre 21 si 24 ºC. Muntele Logan in Teritoriul Yukon; la 5.959 metri, cel mai inalt punct din Canada si al doilea din America de Nord

Mexic
Mexic (Mexico in spaniola) este o tara situata in America centrala, marginita de Statele Unite la nord si Belize si Guatemala la sud. Este cea mai nordica tara din America Latina si cea mai populata tara vorbitoare de spaniola din lume. Intrucat Mexic este de fapt o republica federala, numele oficial complet este Statele Unite Mexicane (Estados Unidos Mexicanos).

Tara este frecvent numita Republica Mexicana (Republica Mexicana) desi acesta nu este titlul recunoscut oficial. Forma teritoriului est aproximativ triunghiulara, avand peste 3000 km de la extremitatea nord-vestica la cea sud-estica. Peninsula Baja California, cu o lungime de 1250 km, este situata in vestul tarii si formeaza Golful Californiei

Mexicul are a XIV-a cea mai mare economie din lume, cu un PIB de peste un trilion(1000 de miliarde) de dolari SUA. Este clasificata ca si economie cu venit mediu-ridicat, avand al patrulea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din America Latina. De la criza economica din 1994-1995, tara a trecut printr-o revenire economica seminificativa, cu o rata de crestere economica de 3-5% care a dus la scaderi in rata de saracie, de la 24,2% in 2004 la 17,6% in 2004.

Rata saraciei in mediul rural a fost de 42% in 2000 , redusa de la nivelul de 27,9% in 2004. In ultimii ani, Mexicul a devenit o economie din ce in ce mai "privatizata", cu companiile de stat avand un rol mai restrans in activitatea economica. Economia mixta este bazata pe industrie si servicii, desi exista un sector agricol puternic.

De asemenea, republica este al patrulea cel mai mare producator de titei din lumeDatorita intelegerii NAFTA, comertul cu Canada si SUA s-a triplat din 1994. Din anii 1990, Mexicul s-a angajat in comert din ce in ce mai liber, introducand agremente de comert liber cu peste 40 de tari, inclusiv tarile Uniunii Europene si Japonia. Guvernul este in discutii cu blocul Mercosur pentru aranjamente de comert liber

Brazilia
Brazilia este una dintre cele mai intinse tari de pe glob, ocupand aproape jumatate din suprafata Americii de Sud. Peisajul brazilian e dominat de Campia Amazoniei - o imensa campie joasa si Podisul Brazilian. Podisul Mato Groso est mai inalt decat cel brazilian, insa cele mai mari altitudini le atinge in NE Podisul Guyanelor - peste 3.000 metri.

La sfarsitul secolului al XVII-lea, nemultumirea colonistilor a avut drept rezultat aparitia primelor miscari sociale impotriva Coroanei Portugheze. Una dintre cauzele acestor revolte a reprezentat-o slabirea economiei teritoriilor coloniale. Doua miscari din aceasta perioada - Inconfidencia Mineira (Nesupunera de la Minas Gerais) si Conjuracao Baiana (Conjuratia de la Bahia) - se remarca prin faptul ca scopul lor declarat a fost acela de a obtine independenta fata de Portugalia.

Tara este impartita administrativ in 5.564 de municipii. In 2008 avea o populatie de 189.612.814 de locuitori si o suprafata de 8.511.965 kmAC, ocupand 47% din teritoriul continentului sud-american. Comparata cu celelalte tari ale lumii, Brazilia ocupa locul al cincilea dupa numarul populatiei si aceeasi pozitie dupa suprafata.

In Brazilia coabiteaza un numar insemnat de religii, iar constitutia statului garanteaza deplina libertate confesionala. Biserica Romano-Catolica este dominanta, Brazilia fiind statul cu populatia cea mai mare a catolicilor din lume. Desi separarea statului de biserica s-a produs tarziu in comparatie cu alte state, abia spre sfarsitul secolului al XIX-lea, Biserica a continuat sa aiba de multe ori ingerinte in afacerile statului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.