America de nord

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 15854
Autor: Rusu Florentina Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Poziţia geografică. La începutul erei după Christos, ori poate şi mai înainte, în America au început să se contureze civilizaţii create de popoarele sedentare. Aceste civilizaţii autohtone erau: aztecă, incaşă şi mayaşă, care au ajuns să fie recunoscute ca civilizaţii istorice. În timpul debarcării spaniolilor în America Centrală şi de sud ele au atins o treaptă înaltă de dezvoltare. În urma colonizării aceste civilizaţii au dispărut.

Civilizaţiile precolumbiene

Poziţia geografică. La începutul erei după Christos, ori poate şi mai înainte, în America au început să se contureze civilizaţii create de popoarele sedentare. Aceste civilizaţii autohtone erau: aztecă, incaşă şi mayaşă, care au ajuns să fie recunoscute ca civilizaţii istorice. În timpul debarcării spaniolilor în America Centrală şi de sud ele au atins o treaptă înaltă de
dezvoltare. În urma colonizării aceste civilizaţii au dispărut.
Aztecii s-au constituit în partea meridională a Americii de nord; incaşii în America de sud, de-a lungul coastei Oceanului Pacific; mayaşii în America Centrală.
Cadrul natural. Civilizaţia aztecă ocupa aproximativ teritoriul statului Mexic contemporan şi în specia Podişul Mexican, a cărui înălţimea depăşeşte 2.000 m. Pe acest podiş creştea o vegetaţie specifică, numeroase specii de cactuşi şi agave gigantice, din care se prepara o băutură naţională, numită pulque. Aztecii se numeau ei înşişi „mexica”, de la numele zeului lor suprem Mexi. Mai târziu şi statul a fost numit Mexic.
Aria în care se dezvolta civilizaţia maya coincide cu teritoriul actual al peninsulei Yucatan, al statelor Guatemala, Honduras, Salvador (America centrală). Teritoriul ocupat de acest popor era reprezentat prin trei regiuni, care se deosebeau după condiţiile naturale. Regiunea meridională a Americii Centrale se caracterizează printr-o natură de tip vulcanic, cu munţi înalţi până la 4.000m şi podişuri (până la 2.000m), fragmentate de numeroase văi, în luncile cărora se formau soluri fertile. Condiţiile climatice erau favorabile.
Leagănul civilizaţiei maya era situat în regiunea centrală a podişului Guatemalei, acoperit de păduri tropicale. Această regiune avea şi faună bogată: cerbi, jaguari, mistreţi, maimuţe, crocodili, reptile. Se întâlneau diferite păsări: de la papagali, colibri până la prepeliţe şi potârnichi.
Această civilizaţie popula şi peninsula Yutacan, unde clima era aridă.
Imperiul Inca ocupa un teritoriu vast (teritoriile de astăzi ale statelor din America de Sud: Columbia, Ecuador, Bolivia, Peru, Uruguay, Argentina), care se caracterizează prin condiţii fizico-geografice variate. Pe acest teritoriu puteau fi identificate zona tropicală caldă (cu o vegetaţie luxuriantă) şi zona deşerturilor de nisip (unde creştea o singură plantă-cactus).
În deşertul aflat de-a lungul litoralului nu ploua în cursul anului în timp ce în zonele de est, spre Argentina, ploile abundente favorizau creşterea pădurilor tropicale cu numeroase liane.
Populaţia. În anul 1345 aztecii au fondat oraşul Tenochtitlan – „Piatra Cactusului”, care mai apoi a fost distrus de către conchistadorii spanioli. În prezent, se află oraşul Ciudat de Mexico.
Mayaşii au fondat şi ei multe oraşe. Cel mai cunoscut era Chichen Itza, situat în nordul peninsulei Yutacan. Oraşul acesta avea chiar şi un observator astronomic.
În cadrul imperiului Inca trăiau sute de triburi, care încă în anul 2000 î.e.n. cunoşteau cultura porumbului, ţesutul şi olăritul.
Agricultura. Pentru civilizaţiile din America Centrală şi de Sud cultura porumbului era o îndeletnicire comună. În agricultură se foloseau unelte primitive. Cu toate aceste incaşii aplicau irigaţia artificială a pământurilor valorificate, îngrăşăminte naturală guano. Populaţia incaşilor reuşise să domesticească câteva specii de ovine, dintre care şi lama. Acest animal suportă timp îndelungat lipsa apei şi are o lână deasă, înalt preţuită.
La azteci principalele produse alimentare erau porumbul, fasolea, bostanul, cartoful şi fructul de avogado. Din sucul de agavă se prepara băutura pulque. Fibrele ei groase serveau la acoperirea caselor. Aztecii au reuşit să domesticească doar curcanul.
Poporul maya, pe lângă porumb si fasole, folosea în alimentaţie roşiile, cartofii dulci, unele plante condimentare-piperul, vanilia, magheranul şi cariandrul. Un rol important îl avea arborele de pâine, ale cărui seminţe înlocuiau făina.
Meşteşugăritul şi comerţul. Primele metale prelucrate de azteci au fost aurul şi argintul. Argintul era mai scump şi se extrăgea nu din mine (ca la incaşii din Peru), ci din nisipul fluviilor.
Incaşii s-au remarcat în domeniul organizării mijloacelor de comunicaţie şi al construcţiilor. Ei aveau o reţea deasă de drumuri cu lungime de peste 16.000 km, trasate chiar şi în locurile cele mai dificile. După lungimea căilor de comunicaţie ei ocupau locul al doilea, după romani (90.000 km)
Incaşii aveau noţiuni avansate în geografie. Ei împărţeau anul în 365 de zile şi deosebeau anotimpurile după durată, după începutul şi sfârşitul fiecăruia dintre ele.
Mayaşii, singurul popor maritim dintre aceste triburi, au fondat de-a lungul coastelor Americii Centrale mai multe localităţi comerciale. Aceste popoare făceau comerţ cu bumbac, sare, peşte uscat, cacao, vanilie, pepene de quetzal e.t.c.
Atât aztecii, cât şi mayaşii folosea în calitate de monedă seminţele de cacao.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.