America in anii 1950

Trimis la data: 2010-03-05
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrada Decea
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Istoria Americii a inceput cu sosirea primilor imigranti din Asia peste stramtoarea Bering, cu aproximativ 12.000 de ani in urma, urmarind turme de animale pentru vanatoare, in America. Acesti indieni americani au lasat urme ale existentei lor prin petroglife si alte materiale arheologice. Este estimat ca 2,9 milioane de oameni au locuit pe teritoriul care astazi apartine Statelor Unite, inainte de diminuarea lor numerica ca urmare a epidemiilor cauzate de boli infectioase, care au sosit in America prin intermediul calatorilor europeni.
Vizitatori straini au sosit si in trecut, dar doar dupa calatoriile lui Cristofor Columb, in secolele 15 si 16, au inceput natiunile europene sa exploreze si sa creeze locuinte permanente pe acest continent. In 1950 a avut loc cel de-al saptesprezecelea recensamant efectuat in Statele Unite ale Americii. Acest recensamant a fost efectuat si coordonat de Oficiul de Recenzie al Statelor Unite, estimand o populatia rezidenta de 150.520.798 locuitori, ceea ce reprezinta o crestere de 13,88 % fata de numarul de persoane inregistrate in timpul recensamantului anterior, cel din 1940.

In 1950, la data incheierii recensamantului, Statele Unite aveau 48 de state. Dupa admiterea statelor New Mexico, la 6 ianuarie 1912 si Arizona, la 14 februarie 1912, ca cel de-al 47-lea, respectiv cel de-al 48-lea state ale Uniunii, pentru urmatorii 47 de ani, (1912 - 1959), nici un alt teritoriu al Statelor Unite nu va deveni stat al acestora. Doar in 1959, alte doua state se vor alatura Uniunii, Alaska si Hawaii, ridicand numarul entitatilor componente la cel actual, 50.

Schimbari sociale
Inainte de anii 1950 au fost aproximativ 20 de ani de stagnare economica, datorita Crizei Econimice si celui de-al Doilea Razboi Mondial. Schimbarile sociale au dus la formarea conditiilor grele din ultimii ani, stilul de viata al oamenilor fiind limitat. Odata cu incheierea razboiului si intoarcerea veteranilor acasa, America a fost in sfarsit gata sa o ia de la capat, insa, datorita incetarii constructiilor timp de 20 de ani, a avut loc o criza a locuintelor.

Desi economia era in ascensiune, iar piata locurilor de munca in plina expasniune, exista problema lipsei locuintelor. Aceasta situatie problematica a determinat populatia sa se indrepte spre marginile orasului formand ceea ce astazi este cunoscut sub numele de suburbii. Multumita G.I. Bill, veteranii au putut obtine credite ipotecare mai ieftine. Suburbiile comasau familii apartinand tuturor categoriilor sociale. Pana in 1960 au fost peste 10 milioane de oameni, proprietari de locuinte.

Primul pionier suburban a fost William Levitt care a construit primele orase. A construit Levittown, pe Long Island, folosind ideea tehnicii de productie a caselor. El a construit sute de case, una langa alta, ajungand astfel sa coste mai putin si a fost si mult mai rapid. Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, un constructor putea ridica pana la 2-3 case pe an, dar, in jurul anilor 1950 William Levitt, cu linia sa de productie, termina pana la 36 de case pe zi.

Aceasta rapida rata de productie si de asamblare a fost motivul pentru care suburbiile s-au raspandit atat de repede. Locuirea in suburbii a fost atractiva pentru multi oameni din mai multe motive, unul din acestea fiind acela ca, desi ieseau din oras, continuau sa fie aproape de o serie de oportunitati si de locuri de munca. Aveau o casa, o gradina si erau o comunitate in adevaratul sens al cuvantului. Suburbia a creat o dinamica sociala in sine, la inceput nu exista comunitate, insa, dupa ce familiile au fost mutate in acel orasel, a aparut si dorinta de a forma una.

Familiile au creat sucursale a institutiilor de natiune precum League, Girl Scouts, PTA, si asa mai departe. Oamenii din suburbii erau departe de a avea un loc de munca, de a merge la scoala sau de a avea afaceri. Trenurile nu au putut fi invocate pe deplin in 1955, 40% din toate care veneau dinspre New York, New Haven, si Hartford, avand intarzieri de cel putin 5 minute.

Oamenii aveau nevoie de o modalitate de incredere de a ajunge dintr-un loc in altul iar astfel, cu nevoia de autoturisme in crestere, General Motors si alte companii de masini au produs aproximativ 8 milioane de autoturisme pe parcursul anului 1950. Devenind atat de populare, masinile au devenit simboluri. Formele si stilurile se schimbau cu regularitate iar companiile si agentiile de publicitate actualizau tendintele constant, incurajand astfel oamenii sa cumpere masini noi doar cu scopul de a arata bine.

Cu cat popularitatea suburbiilor a crescut, proprietarii diferitelor companii si-au dat seama ca aceste comunitati erau infloritoare. Magazinele si afacerile au inceput sa se desfasoare mai aproape de zonele suburbiilor, mai exact, in locatii accesibile precum cele apropiate de drum. Astfel, micile companii s-au unit formand shopping centerele de astazi. Primul shopping center, un mall de fapt, a fost construit in 1957.

In anii de dupa razboi, cand populatia se repunea pe picioare, a avut loc o explozie demografica, astfel incat, in anul1950 erau 24.3 milioane copii cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani iar prin 1960 cifra ajunsese la 35.5 milioane. Cresterea dramatica, cunoscuta si ca "baby boom", a avut ramificatii in intreaga tara, unele bune, unele rele.

Viata de familie in 1950 a fost axata pe copii, pentru a le oferi acestora cele mai bune conditii si posibilitati. Astfel, scolile au trebuit sa fie construite in numar cat mai mare, fiind pus mare accent pe educatie. Eforturile parintilor pentru a-si vedea copiii traind in conditii bune au fost enorme. Acest lucru se putea observa chiar si din vanzarea enciclopediilor care a crescut cu aproximativ 300 de milioane de dolari pe an.

Aceasta crestere a natalitatii a fost o putere sociala majora, in momentul in care au ajuns la varsta adolescentei, si a continuat sa fie si de-a lungul anilor, cu cat inaintau in varsta, dominand afacerile si politica tarii. Pana la inceputul anului 1956, au existat 13 milioane adolescenti in tara. Acesti tineri reprezentau noua generatie, detasandu-se de parintii lor si definindu-se in modalitati noi. Adolescentii anilor 1950 au fost mai multumiti de sine decat fusesera parintii lor; ei nu isi aminteau de Marea Criza Economica sau de Al Doilea Razboi Mondial si nu aveau nici o intentie de a economisi bani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.